Kirjallisuudentutkimus:aptronyymi
aptronyymi
aptronyymi | (harvinainen) |
Nimi, joka sopii yhteen henkilön luonteenpiirteiden tai ammatin kanssa, esim. sukunimet Seppä, Puoskari, Mukula ja Majuri voivat olla aptronyymisiä; sanan on ottanut käyttöön kolumnisti F. P. A(dams). Aptronyymejä on hyödynnetty usein eräänlaisina leimoina tai nimilappuina. Niitä esiintyy erityisesti moraliteeteissa ja allegorioissa, kuten Edmund Spenserin eepoksessa The Faerie Queene (1590-96) ja John Bunyanin kertomuksessa Pilgrim's Progress from this World to that which is to come (1678, 1684, Kristityn vaellus). Myös Henry Fielding, Charles Dickens ja Honoré de Balzac ovat suosineet aptronyymejä.
Aptronyymit ovat yleisiä satiireissa. Mm. irlantilaissyntyisen näytelmäkirjailijan Richard Sheridanin (1751-1816) seurapiirikomedia The School for Scandal (1777, Juorukoulu) suorastaan vilisee aptronyymejä; henkilöhahmoihin kuuluvat mm. rouva Snake (Käärme), Joseph Surface (Pinnallisuus), rouva Candour (Vilpittömyys), rouva Backbite (Panettelu), herra Careless (Välinpitämätön), herra Trip (Hairahdus) ja aviopari Teazle (Ohdake).Erikieliset vastineet
aptronym | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.1.2025: Kirjallisuudentutkimus:aptronyymi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:aptronyymi.)