Kirjallisuudentutkimus:apokryfi

    Tieteen termipankista

    apokryfikirja | apokryfi

    apokryfikirja
    apokryfi
    Määritelmä 1)Raamatun kaanonin ulkopuolelle jätetty teksti; 2) sanataideteos, jonka tekijästä on ristiriitaisia käsityksiä
    Selite

    Raamatun apokryfikirjoina on pidetty niitä epäaitoja tai opillisesti epäilyttäviä tekstejä, jotka joka on kuitenkin sisällytetty Vanhan testamentin kreikankieliseen varhaiskäännökseen Septuaginta tai latinankieliseen käännökseen Vulgata. Termin käyttöönottanut kirkkoisä Origenes (n. 182-254) tarkoitti termillä kirkon kannalta virheellisiä, vääriä, kerettiläisiä kirjoja. Vanhasta testamentista ja Uudesta testamentista poisjätetyt apokryfikirjat ovat evankeliumeja, ilmestyskirjoja, epistoloita ja erilaisia katkelmia. Niistä esim. Jeesus Siirakin Sananlasku- ja viisauskirja ja Tobiaan kirja ovat olleet suosittuja kansan keskuudessa ja antaneet virikkeitä myös kirjailijoille.


    Kirjallisuudentutkimuksessa puhutaan esim. Shakespearen apokryfisistä näytelmistä (Shakespeare apocrypha),jotka on epäilyttävinä jätetty 37 draamaa käsittävän nk. Shakespeare-kaanonin ulkopuolelle.
    Lisätiedot Kreikan apokryphos=salainen

    Erikieliset vastineet

    apocryphaenglanti (English)
    apocrypheranska (français)
    apokryfruotsi (svenska)
    Apokryphonsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Kirjallisuudentutkimus:apokryfi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:apokryfi.)