Kirjallisuudentutkimus:androgyyni

    Tieteen termipankista

    androgyyni

    androgyyni
    Selite

    1) Henkilö, jolla on sekä naisen että miehen sukupuolielimet. Muinaistaruissa esiintyy monia androgyynisia hahmoja, esim. kreikkalaisen mytologian jumalolento Hermafroditos. Juutalaisen perinteen mukaan Aatami oli androgyyninen, kunnes Eeva erotettiin hänestä itsenäiseksi ihmiseksi. Androgyynisyyden ideassa ilmenee kaipuu vastakohtien sulautumiseen ja alkuykseyteen.


    2) Androgyyniseksi saatetaan sanoa myös ihmistä, joka pukeutumisellaan tai muulla olemuksellaan antaa vaikutelman, että hänessä on ikäänkuin molemmat sukupuolet edustettuina tai että hän on sukupuoleton. Kirjoittamiseen on usein liitetty androgyynisyys. Kirjailija Eira Stenberg pohtii artikkelissaan "Parrakkaat madonnat" (1987): "Kirjailija on kirjoittaessaan androgyyni, sekä mies että nainen, ja kirjoittamistapahtuma itsessään on hyvin sukupuolinen prosessi." Feministisessä tutkimuksessa androgynian on katsottu tarjoavan mahdollisuuksia sukupuolten seksistisen erottelun murtamiseen. Adrianne Rich on kritisoinut androgyynin käsitettä siitä, että siinä implikoidaan eli epäsuorasti ilmennetään patriarkaalinen ajattelumalli, koska ensinmainittu miehinen (kreikan andros) tavallaan vallitsee viimeksi mainittua naisista (kreikan gyne). Teoksessaan The Madwoman in the Attic (1979) SandraM. Gilbert ja Susan Gubar ehdottavat sijalle termiä gyandria.
    Lisätiedot Kreikan aner/andro=mies, gyne=nainen

    Erikieliset vastineet

    androgyneenglanti (English)
    androgynruotsi (svenska)
    Androgyniesaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:androgyyni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:androgyyni.)