Kirjallisuudentutkimus:alluusio

  Tieteen termipankista

  alluusio

  alluusio
  Määritelmä kirjallisessa esityksessä tai puheessa esiintyvä epäsuora viittaus kaunokirjalliseen tai muuhun teokseen
  Selite

  Alluusio on kiertoilmaus, joka toisin kuin lainausmerkkeihin laitettava sitaatti ei lainaa lähdettään suoraan. Alluusiot rikastuttavat kirjallista esitystä lisäämällä lukijan assosiaatiomahdollisuuksia. Niiden kautta voidaan myös osoittaa yksittäisten teosten suhde traditioon, kirjailijan saamat vaikutteet, jne.

  Esimerkiksi T. S. Eliotin runokokoelma The Waste Land (1922, Autio maa) on tunnettu loputtomista alluusioistaan antiikin mytologiaan ja maailmankirjallisuuteen. Alluusiot ovat tunnusomaisia myös suomalaiselle modernille lyriikalle. Jokin tekstikohta voi allusoida yhtaikaa useampaan subtekstiin, jolloin on kysymys venäläisen Kiril Taranovskin tunnetuksi tekemästä polygeneettisestä eli monilähteisestä alluusiosta (englannin polygenetic allusion). Alluusiot voivat olla myös taiteidenvälisiä. Esimerkiksi Bret Easton Ellisin romaanin American Psycho (1991, Amerikan Psyko) päähenkilön nimi Patrick Bateman viittaa ainakin Bob Kanen ja Bill Fingerin luomaan sarjakuvahahmo Batmaniin ja Alfred Hitchcockin elokuvan Psyko (1960) päähenkilöön Norman Batesiin.
  Lisätiedot Latinan allusio=leikinlasku

  Erikieliset vastineet

  allusionruotsi (svenska)
  anspelningruotsi (svenska)
  Allusionsaksa (Deutsch)
  alljuzijavenäjä (русский)
  allusioonviro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 22.2.2024: Kirjallisuudentutkimus:alluusio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:alluusio.)