Kirjallisuudentutkimus:alluusio

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

alluusio

alluusio
Definition kirjallisessa esityksessä tai puheessa esiintyvä epäsuora viittaus kaunokirjalliseen tai muuhun teokseen
Explanation

Alluusio on kiertoilmaus, joka toisin kuin lainausmerkkeihin laitettava sitaatti ei lainaa lähdettään suoraan. Alluusiot rikastuttavat kirjallista esitystä lisäämällä lukijan assosiaatiomahdollisuuksia. Niiden kautta voidaan myös osoittaa yksittäisten teosten suhde traditioon, kirjailijan saamat vaikutteet, jne.

Esimerkiksi T. S. Eliotin runokokoelma The Waste Land (1922, Autio maa) on tunnettu loputtomista alluusioistaan antiikin mytologiaan ja maailmankirjallisuuteen. Alluusiot ovat tunnusomaisia myös suomalaiselle modernille lyriikalle. Jokin tekstikohta voi allusoida yhtaikaa useampaan subtekstiin, jolloin on kysymys venäläisen Kiril Taranovskin tunnetuksi tekemästä polygeneettisestä eli monilähteisestä alluusiosta (englannin polygenetic allusion). Alluusiot voivat olla myös taiteidenvälisiä. Esimerkiksi Bret Easton Ellisin romaanin American Psycho (1991, Amerikan Psyko) päähenkilön nimi Patrick Bateman viittaa ainakin Bob Kanen ja Bill Fingerin luomaan sarjakuvahahmo Batmaniin ja Alfred Hitchcockin elokuvan Psyko (1960) päähenkilöön Norman Batesiin.
Additional Information Latinan allusio=leikinlasku

Equivalents

allusionruotsi
anspelningruotsi
Allusionsaksa
alljuzijavenäjä
allusioonviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 10.4.2021: Kirjallisuudentutkimus:alluusio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:alluusio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →