Kirjallisuudentutkimus:abjekti

  From Tieteen termipankki

  abjekti

  abjekti
  Definition Ahdistusta tuottava tila, jossa lapsi on siirtymässä semioottisesta symboliseen järjestykseen.
  Explanation

  Teoksessaan Pouvoirs de l'horreur. Essai sur l'abjection (1980, Kauhun vallat) Julia Kristeva kutsuu abjektiksi subjektin muotoutumisprosessin sitä vaihetta, jossa lapsi torjuu inhon ja vastenmielisyyden vallassa äidin rakkauden pitäen sitä rajoittavana ja uhkaavana. Samalla lapsi kokee äidin ruumiin vastenmielisenä. Abjektitilassa lapsi ei tunnista rajojaan: ei ole subjektia tai objektia; on vain abjekti, ulos heitetty. Tämä puutteen ja hylätyksi tulemisen kauhun tila merkitsee pahan ja vastenmielisen astumista tuttuun ja turvalliseen.

  Väistämättömässä luopumisessa on kuitenkin puhuvan subjektin alku. Kristevan mukaan kielen synty on yhteydessä menetykseen ja inhoon, paradoksaaliseen kaipuuseen takaisin kuvottavaan äidinruumiiseen. Myöhemminkin ihminen tuntee voimakasta inhoa kaikkea sellaista kohtaan, joka uhkaa minuuden rajoja (kuten mätäneminen, oksennus,ulosteet). Likainen on torjuttava, jotta oman alue (minä itse) säilyisi selväpiirteisenä ja puhtaana. Abjektikokemuksesta voi seurata väkivaltainen hyökkäysreaktio sen aiheuttajaa vastaan. Abjektiteoriaa on sovellettu esim. tutkittaessa naisten itsemurhaviestejä.
  Additional Information Latinan abjectio=pois heittäminen; ranskan abject=halpamainen, katala, alhainen

  Equivalents

  abjectranska

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:abjekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:abjekti.)