Kirjallisuudentutkimus:Freytagin pyramidi

    Tieteen termipankista

    Freytagin pyramidi

    Freytagin pyramidi
    Määritelmä saksalaisen kirjailijan Gustav Freytagin (1816-95) teoksessaan Die Technik des Dramas (1863) esittämä draaman kuvausmalli
    Selite

    Tyypillinen viisinäytöksinen näytelmä (tragedia) sisältää Freytagin mukaan päävaiheet, jotka hän esittää pyramidin muotoisena kuviona

    Esittely eli ekspositio kertoo näytelmän latautuneen alkutilanteen. Varsinaisen konfliktin kärjistymisprosessin saa liikkeelle kiihottava (traaginen) momentti eli sankarin ja hänen vastustajansa ratkaiseva toiminta. Konflikti kärjistyy nousussa kohti peripetiaa. Tämän jälkeen seuraa lasku kohti sankarin tuhoa, jota voi viivyttää viimeisen jännityksen momentti eli pelastumisen toivonpilkahdus ennen lopullista katastrofia. Freytagin mukaan nämä jaksot vastaavat pääpiirtein näytelmän viittä näytöstä. Hänen teoriansa keskeisiin käsitteisiin kuuluvat myös peli ja vastapeli (Spiel, Gegenspiel), jotka henkilöityvät sankarissa ja tämän vastustajassa.

    Läheskään kaikki näytelmät eivät ole niin konfliktisuuntautuneita kuin Aristoteleen runousopista vaikutteita saanut Freytag malleineen antaa ymmärtää. Draaman historiassa on viisinäytöksisyyden ohella ollut vahvoilla myös kolminäytöksinen rakenne, jonka osat ovat esillepano (ekspositio), kehittely ja purkaminen (tragedian osalta katastrofi).

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:Freytagin pyramidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:Freytagin pyramidi.)