Kielitiede:nesessiivinen verbiliitto
(Ohjattu sivulta Kielitiede:välttämättömyysrakenne)
välttämättömyysrakenne | nesessiivinen verbiliitto
välttämättömyysrakenne | (PekkarinenH2011) | ||
nesessiivinen verbiliitto | (VISK2008) |
Määritelmä
välttämätöntä asiaintilaa ilmaiseva suomen kielen verbiliitto, joka koostuu yksikön kolmannessa persoonassa olevasta olla-verbistä ja yksikön nominatiivissa olevasta TAVA-partisiipista
Selite
Nesessiivisen verbiliiton objekti on nominatiivissa ja konstruktiossa voi olla myös genetiivisubjekti. Esimerkiksi juttu on tehtävä, minun on tehtävä juttu huomiseksi. Objektin sijana voi olla myös partitiivi (esim. kalaa ~ kaloja on saatava huomiseksi paljon). Konstruktion ilmaisema modaalinen välttämättömyys voi edustaa deonttista velvollisuutta tai dynaamista pakkoa ja ilmaista myös episteemistä tai praktista päätelmää.
Lisätiedot
VISK2008 Nesessiivinen verbiliitto on nesessiivirakenteen predikaattina toimiva, genetiivisubjektin saava verbiliitto kuten on tehtävä, joka ilmaisee pakkoa tai velvoitetta, esim. Meidän on lähdettävä nyt. Käytöltään rajallisia nesessiivisiä verbiliittoja ovat on tekeminen ja pitää tekemän. (» § 451–.)
Termin suomenkielinen nimitys välttämättömyysrakenne nostaa näkyville konstruktion suhteen modaalisen asteikon toisessa päässä olevaan mahdollisuusrakenteeseen (ks. PekkarinenH2011: 161).
Termin suomenkielinen nimitys välttämättömyysrakenne nostaa näkyville konstruktion suhteen modaalisen asteikon toisessa päässä olevaan mahdollisuusrakenteeseen (ks. PekkarinenH2011: 161).
Lähikäsitteet
- mahdollisuusrakenne (vieruskäsite)
- modaalinen verbiliitto (yläkäsite)
- modaalisuus
- nesessiivirakenne (yläkäsite)
- VA-partisiippi
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.11.2024: Kielitiede:nesessiivinen verbiliitto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:nesessiivinen verbiliitto.)