Kielitiede:morfeemien luokittelu

    Tieteen termipankista

    morfeemien luokittelu

    morfeemien luokittelu
    Määritelmä morfeemeja voidaan luokitella joko niiden distribuution tai funktion perusteella
    Selite

    KFT1993: A) luokitteleminen distribuution perusteella, eli sen mukaan miten morfeemi voi kombinoida toisten morfeemien kanssa: 1) vapaat morfeemit, joita on joko aina vapaita eli itsenäisiä, esim. sm. ja, engl. the, if, tai sellaisia, jotka saattavat esiintyä itsenäisinä mutta myös toisten kanssa kombinoiden. Tähän kuuluvat ns. leksikaaliset morfeemit, esim. talo, saa, tuo; 2) sidonnaiset morfeemit, jotka eivät milloinkaan voi esiintyä yksin, kuten affiksit.

    B) funktion perusteella, eli sen mukaan, minkä luonteista informaatiota morfeemiluokalla välitetään: 1) juuri tai sananvartalo, jonka pääasiallinen tehtävä on leksikaalisen tiedon välittäminen, siis kielenulkoisen maailman kategorisoiminen (sisältösanat); 2) kieliopillinen morfeemi, joka ilmaisee äsken mainittujen kategoriain välisiä syntagmaattisia ja paradigmaattisia suhteita, esim. taivutus- ja johtomorfeemit, muotosanat.

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KFT1993

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:morfeemien luokittelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:morfeemien luokittelu.)