Kielitiede:lisäys

    Tieteen termipankista

    lisäystransformaatio | lisäys

    lisäystransformaatio
    lisäys
    Määritelmä lauseeseen tai sen osana olevaan lausekkeeseen liittynyt aines, joka ei ole kokonaisuuden integroitunut osa
    Lisätiedot "Puheessa lisäys on jo puheen aikasidonnaisen luonteen vuoksi vaikeammin rajattavissa. Puhetta kuvattaessa on myös ongelmallista kohdistaa huomio vain lauseisiin, sillä spontaanissa puheessa on myös muita kuin lauseen käsittäviä ilmauksia, jotka toimivat itsenäisinä semanttisina ja kommunikatiivisina kokonaisuuksina. Erimuotoisia puheessa esiintyviä kokonaisuuksia nimitetään yhteisellä nimellä lausumiksi (» § 1003). Käytännössä kuitenkin juuri lause on puheessakin useimmiten se syntaktinen kokonaisuus, jota jatketaan erilaisin lisäyksin. Lauseen jäljessä oleva lisäys voi tulla prosodisesti päättyneeksi osoitetun lausuman jälkeen, tauon jälkeen tai vasta toisen puhujan vuoron jälkeen (» § 1054)." (VISK 2008)
    VISK2008 Lisäys on nimitys sellaiselle lauseeseen tai sen osana olevaan lausekkeeseen liittyneelle ainekselle, joka ei ole kokonaisuuden integroitunut osa. Lisäyksenä oleva aines erottuu muusta lauseesta puheessa usein prosodisesti, kirjoituksessa välimerkein, kuten seuraavan esimerkin kommentti: Ministeri joutui eroamaan tehtävästään – harmillista kyllä. Lisäys voi olla esim. parenteesi (He, 'ainakin useimmat, suhtautuivat positiivisesti), puhutteluilmaus (Olepas hiljaa, Pekka) tai itsekorjaus (Sä sanoit et se lähtee perjantaina ei ku lauantaina veks). Erilaisista lisäyksinä esiintyvistä ilmauksista kieliopillistuneimpia ovat appositio- ja lohkeamarakenteet. (» § 1052–.) Ks. myös paradigmaattinen jälkilisäys ja syntagmaattinen jälkilisäys.

    Erikieliset vastineet

    additionenglanti (English)
    incrementenglanti (English)
    tilläggruotsi (svenska)
    turtilläggruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    TCA, VISK2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:lisäys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:lisäys.)