Kielitiede:kirjallistuminen

Tieteen termipankista

kirjallistuminen

kirjallistuminen
Määritelmä kirjakielen tai kirjallisen kulttuurin kehittyminen
Selite Kirjallistumisella viitataan sekä kirjakielen syntyyn että laajemmin kirjallisen kulttuurin kehittymiseen. Usein termiä käytetään kuvaamaan prosessia, jossa aiemmin kirjoittamattomalle kielelle kehitetään ortografia ja usein myös kirjallinen kielimuoto, kirjakieli. Kielisuunnittelun tutkimuksessa käytetään myös muotoa kirjallistaminen, jolla tarkoitetaan kirjakielen ja kirjallisen kulttuurin tietoista luomista.

Nuolijärvi (2009) on kuvannut kirjallistumista kielisosiologisena ja sosiolingvistisenä ilmiönä, joka vaikuttaa korpussuunnittelun kautta kieleen, mutta myös kielenpuhujiin yksilöinä ja yhteisönä.

Englanninkielisessä kirjallisuudessa ei ole laajuudeltaan täysin vastaavaa vakiintunutta käsitettä. Yleisesti aiemmin kirjoittamattomien kielten kohdalla käytetään termiä graphisation, jolla viitataan ortografian luomiseen. Myös termiä orthography development käytetään kielikohtaisen ortografian kehittämisestä sekä aiemmin kirjoittamattomien kielten että vakiintuneiden kirjakielten tapauksessa. Nämä termit ovat kuitenkin merkitykseltään suppeampia. Englanniksi voidaan käyttää laajuudeltaan vastaavaa termiä literacy development.

Erikieliset vastineet

graphisationenglanti (English)(ekstensioltaan suppeampi)
literacy developmentenglanti (English)(ehdotettu)
orthography developmentenglanti (English)(ekstensioltaan suppeampi)

Käytetyt lähteet

NuolijärviP2009

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:kirjallistuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kirjallistuminen.)