Kielitiede:jaettu huomio

Tieteen termipankista

jaettu huomio

jaettu huomio (suositeltu)
Määritelmä lapselle 9–12 kuukauden iässä kehittyvä kyky asettaa itsensä toisen asemaan, ymmärtää toisen ihmisen intentio ja luoda yhteisen huomion kohde
Selite

Jaetun huomion/intention kehitys alkaa vauvan ja aikuisen katsekontaktin löytämisestä ja katseen seuraamisesta. Yhdeksän kuukauden ikään mennessä lapsi pystyy seuraamaan aikuisen katseen liikkeitä ja oppii vähitellen siirtämään katseensa kohteeseen, jota toinen henkilö katsoo.

Ihmisen kielenkehityksen merkittävä kehitysvaihe on noin 12 kuukauden iässä saavutettu: yhteisen huomion kohteen (joint intention) löytäminen. Sen merkkinä on osoittava (deiktinen) kädenojennus, tyypillisesti etusormi osoittamassa kohdetta. Ei ole kysymys pyynnöstä, vaan pikemminkin kiinnostuksen kohteesta, sillä kohde voi olla hyvinkin etäällä. Näin syntyy triadi: kahden henkilön ja kohteen yhteys. Kohdistava sormi luo vastaavuuksien järjestelmää minän ja toisten ihmisten tilanteiden välille, mistä jatkuu suora yhteys kulttuuriin. (Merleau-Ponty 2012; Vygotsky 1930/1978; TomaselloM 2009, TomaselloM2019; ZlatevJ2008).

Kehitysvaihe on ominainen myös kuuroille lapsille (Petitto & Marenette 1991; Cramér-Wolrath  2013.)

Tietoa jaetun huomion kehitysvaiheista on hyödynnetty myös jäljittelytaitoisten robottien suunnittelussa (ScasselatiB1999).
Lisätiedot

Tomasellon mukaan (2019) jaetun intentionaalisuuden/huomion käsite on yhteisen intentionaalisuuden ja kollektiivisen intentionaalisuuden (ks. erikseen) yläkäsite.

Zlatev (2008) erottaa kaksi kehitysvaihetta:

jaettu huomio (shared attention), ‘toisen asteen havainto’ tarkoittaa: ”Minä näen, että sinä näet X:n”.

yhteinen huomio (joint attention)  ’kolmannen asteen havainto’”Minä näen että sinä näet että minä näen X:n”

Erikieliset vastineet

Joint attentionenglanti (English)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Merleau-PontyM 2012, Petitto & Marenette 1991, ScassellatiB1999, TomaselloM2019, Vygotsky 1978, ZlatevJ2008, Cramér-Wolrath  2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:jaettu huomio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:jaettu huomio.)