Kielitiede:grafeemi

From Tieteen termipankki

grafeemi

grafeemi
Definition

a) kirjoitussysteemin pienin distinktiivinen yksikkö, joka erottaa yhden merkityksen toisesta

b) jakso kirjoituksessa, jolla merkitään yhtä foneemia ks. fonogrammi
Explanation

Termiä grafeemi on perinteisesti käytetty kahdessa merkityksessä, joista molemmat ovat riippuvaisia foneemin määritelmästä. Analogisessa määritelmässä grafeemi nähdään pienimpänä merkitystä erottavana yksikkönä kirjoituksessa, vastaavalla tavalla kuin foneemi on kielen pienin merkitystä erottava yksikkö. Tällä käsitesivulla grafeemi ymmärretään analogisessa merkityksessä. Referentiaalisessa määritelmässä grafeemilla taas on perinteisesti tarkoitettu sitä jaksoa kirjoituksessa, jolla merkitään yhtä foneemia.


Grafeemityyppejä ovat kirjoitusmerkit, välimerkit ja ideogrammit. Grafeemeja tutkitaan analysoimalla minimipareja. Suomen ortografiassa grafeemeja ovat esim. <a>, <n>, <,>, <!> ja <3>, mutta ei <ng> (joka on fonogrammi). Suomessa isot ja pienet kirjaimet eivät ole merkitystä erottavia eli esim. <a> ja <A> ovat saman grafeemin allografeja.
Additional Information Termin kehittivät Baudoin de Courtenay ja Aarni Penttilä toisistaan riippumatta 1900-luvun alkupuolella. (Kohrt 1986)

Equivalents

graphemeenglanti
grafeeʹmkoltansaame
grafemnorja
grafemapohjoissaame
grafemruotsi

Related Concepts

Sources

CoulmasF1996, KohrtM1986, RezecO2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.2.2023: Kielitiede:grafeemi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:grafeemi.)