Kielitiede:epäsuora esitys

    Tieteen termipankista

    epäsuora esitys

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    epäsuora esitys
    Määritelmä toisen henkilön puhetta referoiva yhdyslause, johon kuuluu hallitseva johtolause ja alisteinen referaattiosa
    Selite Epäsuoran esityksen hallitsevassa lauseessa on tavallisesti puhumista tai ajattelua ilmaiseva verbi ja referaattilauseena että-lause tai alisteinen kysymyslause. Prototyyppinen epäsuora esitys olisi esim. yhdyslause Pekka sanoi, että hän on käynyt uimassa. Siinä johtolauseen subjekti (kutenPekka) ja referaattiosan subjekti (hän) ovat samaviitteiset: aktuaalinen puhuja referoi tai tulkitsee siis Pekkaa, joka on puhunut itsestään. Kyseessä on latinan kieliopin mukainen rakenne, joka muissa kielissä ei ole yhtä tiukasti syntaktinen.
    Lisätiedot

    VISK2008 Epäsuoraksi esitykseksi kutsutaan referaattia, joka esittää kertojan tulkinnan aiemmin sanotusta ja on muokattu kertojan tekstiin ja puhetilanteeseen sopivaksi ja syntaktisesti johtolauseen osaksi, esim. Tyttö sanoi, ettei hän tule enää takaisin. Hän pyysi ystävääkin lähtemään mukaansa. (» § 1460.) Vrt. suora esitys. Vapaaksi epäsuoraksi esitykseksi sanotaan sellaista kaunokirjalliselle tekstille tyypillistä referointikeinoa, joka on näkökulmaltaan vastaavasti ainakin osittain muokattua mutta jossa ei ole johtoilmausta, esim. Äiti oli päättänyt lähteä maalle. Siellä hän voisi toipua.

    Erikieliset vastineet

    indirect speechenglanti (English)
    oratio obliqualatina (Latina)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KalliokoskiJ 2005

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Kielitiede:epäsuora esitys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:epäsuora esitys.)