Keskustelu Arkeologia:aikalaisarkeologia

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Contemporatry archaeology käännös218:47, 20 October 2020

Contemporatry archaeology käännös

Ehdotettu aikalaisarkeologia istuu sanana hyvin suomen kieleen, mutta itselläni se ei välttämättä assosioidu nykyisyyden/lähimenneisyyden tutkimukseen. Aikalaisarkeologiaa voisi olla vaikka, jos joku tutkii Pälsiä ja hänen aikanaan tehtyä arkeologista tutkimusta.

Mitä mieltä olette nykyisyyden arkeologista tai lähimenneisyyden arkeologiasta? Itse olen käyttänyt tuota nykyisyyden arkeologiaa.

Tiina Äikäs (keskustelu)10:28, 13 June 2019

Nykyisyyden arkeologian voisi joka tapauksessa lisätä tähän synonyymiksi. Nykyajan arkeologia taas rimmaa lähikäsitteeksi määrittyvän historiallisen ajan arkeologian kanssa, mutta molemmissa näissä on omasta mielestäni ongelmana juuri nykyisyyden korostaminen, kun contemporary archaeology kuitenkin käsittelee myös menneisyyttä. Oleellista on, että tarkastellaan kohteita ja ilmiöitä, jotka koskettavat jollain tavalla nykyisin eläviä ihmisiä - siis aikalaisiamme.

Pälsin tai vastaavien hahmojen tekemisten tutkimus lukeutuu ennemminkin arkeologian oppi- ja aatehistoriaan kuin varsinaisesti "arkeologiaksi" (ellei tutkimusta tehdä arkeologisin menetelmin esim. kulkemalla hänen jalanjäljissään). Samoin kuin arkeologisen kulttuuriperinnön suojeluun ja hallinnointiin liittyvä viranomaistyö ei ole "hallinnollista arkeologiaa".

Johanna Enqvist (keskustelu)12:15, 14 June 2019

Olisin tässä asiassa samaa mieltä Tiinan kanssa: aikalaisarkeologia todellakin kuulostaa tutkimukselta tietyn ajan samanaikaisista tapahtumista, joten se ei välttämättä liity nykyaikaan.

Ulla Rajala (keskustelu)18:46, 20 October 2020