Kasvatustieteet:toteutunut opetussuunnitelma

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

toteutunut opetussuunnitelma

toteutunut opetussuunnitelma
Definition

1. opetusjärjestelyt, jotka tähtäävät virallisen opetussuunnitelman toteuttamiseen

2. virallisen opetusssuunnitelman toteutuminen oppilaiden oppimistuloksilla mitattuna
Explanation

Opetussuunnitelman toteutumista on tarkasteltu sekä opettajan toiminnan että oppilaiden oppimisen näkökulmasta.

1. Opettaja on keskeisessä asemassa kirjoitetun opetussuunnitelman toteutumisessa. Opettaja tekee oppisisältöjä koskevia rajauksia sekä valikoi työtavat ja oppimateriaalit, joiden kautta virallista opetussuunnitelmaa pyritään toteuttamaan. Opettajan valintoja rajaavat ja mahdollistavat käytettävissä olevat resurssit kuten opetusvälineet, materiaalit ja tilat. Myös opettajan tieto ja tilanteiset havainnot esimerkiksi oppilaiden osaamisesta, motivaatiosta tai vireystilasta vaikuttavat opetussuunnitelman toteuttamiseen. Toteutuneen opetussuunnitelman piiriin voidaan sisällyttää myös oppilaiden toiminta, joka vaikuttaa siihen, millä tavoin opetustilanne etenee.

2. Opetussuunnitelman toteutuminen oppilaiden oppimistulosten kautta mitattuna riippuu opettajan toiminnan ja muiden oppimiskontekstin piirteiden ohella oppilaisiin liittyvistä tekijöistä.

Equivalents

enacted curriculumenglanti

Sources

Lahdes1977, Uusikylä&Atjonen2005, Kansanen&al.1980, Malinen1992

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:toteutunut opetussuunnitelma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:toteutunut opetussuunnitelma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →