Kasvatustieteet:sosiaalistuminen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sosiaalistuminen

sosiaalistuminen
Definition Sosiaalistuminen tarkoittaa kulttuurin siirtämistä uusille sukupolville sosiaalisen vuorovaikutuksen prosessissa sukupolvien välillä (Berger & Luckmann, 1966; Hirsjärvi, 1983).
Explanation Sosiaalistumisessa yksilöstä tulee tietyn yhteiskunnan ja kulttuurin jäsen. Sosiaalistumisen myötä siirretään esimerkiksi arvoja, asenteita, normeja, rooleja ja tapoja oikeuttamalla tietynlainen ajattelu- tai toimintatapa erilaisin toimin. (Berger & Luckmann, 1966) Sosiaalistumisen avulla yksilö sopeutuu yhteiskuntaan (Hirsjärvi, 1983). Lapsuudessa lapsen sosiaalistaminen tapahtuu pitkälti vanhempien ja muiden lapselle merkityksellisten yksilöiden kautta, mutta myöhemmin sosiaalistumisen piiri kasvaa ja esimerkiksi koululla on suuri merkitys lapsen sosiaalistumisprosessissa (Berger & Luckmann, 1966; Hirssjärvi, 1983).
Sosiaalistuminen liittyy sosiaaliseen rakentumiseen (ks. sosiaalinen rakentuminen) ja sitä on tarkasteltu jo useamman vuosikymmenen ajan. Tarkastelussa on tutkittu esimerkiksi sosiaalistumisen prosessia, sosiaalistumiseen osallistuvia henkilöitä ja yhteisöjä sekä sosiaalistumisen keinoja. (Berger & Luckmann, 1966)

Equivalents

socializationenglanti

Sources

YVI-sanakirja, BergerL&LuckmannT1966, HirsjärviS1983

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:sosiaalistuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:sosiaalistuminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →