Kasvatustieteet:opetukselllinen oikea-aikainen tuki

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

opetuksellinen oikea-aikainen tuki

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
opetuksellinen oikea-aikainen tuki (ehdotettu)
Definition oppijan tarpeisiin opetusprosessissa sovitettua ehdollista tukea, jonka avulla maksimoidaan oppimisen mahdollisuuksia vuorovaikutuksessa
Explanation Oikea-aikainen tuki on pedagoginen ja interaktiivinen työkalu, jolla voidaan rakentaa lähikehityksen vyöhykettä (ZPD). Käsitettä on rinnastettu rakennustelineiden metaforaan, jonka mukaan telineitä pystytetään ja puretaan oppijan tai oppivan yhteisön tarpeiden mukaan. ”Rakennustelineinä” toimivat improvisoidussa lähivuorovaikutuksessa erilaiset tukistrategiat, joita ovat esimerkiksi mallintaminen, turhautumisen kontrollointi, tehtävän yksinkertaistaminen ja mielenkiinnon herättäminen.Oikea-aikainen tuki on vähintään kahden yksilön välistä ja luonteeltaan säädeltyä, jossa oppijaa pyritään tukemaan mahdollisimman vähän siirtämällä hänelle itselleen vastuu oppimisesta.Oikea-aikainen tuki voi olla sekä yksilöllistä eli noviisi-ekspertti-vuorovaikutuksessa toteunutta tukea tai kollektiivista eli noviisi-noviisi-vuorovaikutuksessa toteunutta tukea. Oikea-aikainen tuki on alun perin kognitiivisen kehityspsykologian alaan kuuluva termi, joka on kehitetty tutkittaessa lapsen ensikielen kehitystä.

Equivalents

(instructional) scaffoldingenglanti

Related Concepts

Sources

Bruner1985, Donato1994, Ellis2012, Hakamäki2005, Sharpe2006, Thorne&Hellermann2015, Shintani2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.1.2022: Kasvatustieteet:opetukselllinen oikea-aikainen tuki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvatustieteet:opetukselllinen oikea-aikainen tuki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →