Kamppailuntutkimus:kamppailulaji

    Tieteen termipankista

    kamppailulaji

    kamppailulaji
    Määritelmä kokoelma kamppailuoppia
    Selite

    Kamppailulajit ovat tyypillisesti nimettyjä, enemmän tai vähemmän liitoiksi, kouluiksi, tyyleiksi tai muuksi vastaavaksi järjestäytyneitä kamppailutaidon kehittämiseen tähtääviä oppirakennelmia. Tällaisia ovat esimerkiksi jujutsu, aikido, bajiquan, wing chun, krav maga, defendo ja kas-pin.

    Suomenkielisen nimityksen edusosa laji on peräisin urheilusta, jonka yhteydessä voidaan puhua urheilun eri lajeista ja edelleen varsinaisista yksittäisistä urheilulajeista (esim. juoksulajit, uintilajit, kamppailulajit; vrt. myös miekkailun eri aselajit). Puhuttaessa kamppailuoppijärjestelmistä kyse ei ole kuitenkaan kamppailun eri lajeista vaan erilaisista opeista siitä, miten kamppailla (tai miten opettaa kamppailemaan). Nimitys kamppailulaji on kuitenkin vakiintunut. Ero universaaleiksi katsottavien kamppailun muotojen (paini, pistintaistelu, miekkailu) ja yksilöllisinä kulttuuri-ilmiöinä pidettävien kamppailulajien tai koulukuntien (sambo, ruotsalainen pistintaistelu, kendo) välillä ei ole aina selkeä.

    Kamppailulajeja voidaan erotella eri genreihin muun muassa sen perusteella, onko niissä kyse valmistautumisesta lähitaisteluun, hätävarjeluun vai kamppailu-urheiluun, mutta näihin liitettäviä nimityksiä taistelulaji, itsepuolustuslaji ja kamppailulaji (usein tarkemmin kamppailu-urheilulaji) käytetään myös yleisesti kaikista kamppailulajeista. Lisäksi kamppailulajeja voidaan luokitella niiden käsittelemien kamppailun muotojen mukaan esimerkiksi aselajeiksi, painilajeiksi ja pystylajeiksi. Tällöin määriteosa siis kuvaa, millaisesta (kamppailu)lajista on kyse, eikä sitä, minkä asian lajista on kyse: aselaji 'aseen laji' vs. 'aseellinen kamppailulaji'.

    Vieraskielisten vastineiden taitoon tai oppiin viittaavan edusosan (art, Kunst) katsotaan yleensä erottavan kamppailulajit kamppailu-urheilusta. Samoin englanninkielisen nimityksen määritteen martial katsoaan usein viittaavan yksinomaan sotaisaan alkuperään. Näihin erotteluihin liitty usein myös jonkinlaista arvottamista. Englanninkielinen martial art (vanhentunut synonyymi military art) on käännöslaina japanista, joko sanasta bugei tai bujutsu 'sotatekniikka, -taito', mutta se on laajentunut viittaamaan vaihtelevasti kaikenlaisiin kamppailulajeihin riippumatta niiden ajatellusta käyttöyhteydestä tai alkuperästä.
    Lisätiedot Englannin martial art 'kamppailulaji' < japanin 武芸 (bugei) t. 武術 (bujutsu) 'sotatekniikka, -taito'.

    Erikieliset vastineet

    martial artenglanti (English)
    Kampfkunstsaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    WetzlerS2015, MeyerM2020, OED

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Kamppailuntutkimus:kamppailulaji. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kamppailuntutkimus:kamppailulaji.)