Kamppailuntutkimus:paini
paini
paini |
Kamppailutekniikan osa-alueena paini (tai painiminen) viittaa heittoihin, sidontoihin, nivelten vääntämisiin, kuristuksiin ja aseenriistoihin erotuksena lyömisestä, potkimisesta tai muusta iskemisestä. Joissakin painin muodoissa lyöntejä ja potkuja käytetään tehostamaan painitekniikkaa. Painitekniikka voi olla myös osa aseellista kamppailua, jolloin omaa tai vastustajan asetta käytetään vipuvartena vastustajan kehoa tai asetta vastaan.
Urheilulajina tai kansanurheiluna painilla tarkoitetaan lähtökohtaisesti säädeltyjä otteluita, joissa tarkoituksena on painitekniikoita käyttäen vastustajan kaataminen, siirtäminen ulos ottelualueelta tai hänen pakottamisensa antautumaan.
Muodoltaan paini voi olla pystypainia tai mattopainia.
Platon (427–347 eaa.) vertaa Lait-teoksessaan pystypainia (orthē palē) osana kasvatusta mytologisten hahmojen voimankoitoksiin seuravasti:Antaioksen ja Kerkyonin painissa ja Epeioksen ja Amykoksen nyrkkeilyssä kehittämät taidot, joilla vain saadaan tyhjänpäiväisiä kilpavoittoja, eivät ansaitse kiitosta, sillä niille ei ole käyttöä sodan tilanteissa. Sitä vasten harjaantuminen painiin pystyasennossa, jossa vääntöliikkein pyritään pitämään niska, kädet ja kyljet vapaina ja jossa kamppailumielellä ja sitkeästi kasvatetaan sopusuhtaista voimaa, päämääränä kunto ja terveys – sellainen on joka suhteessa hyödyllistä eikä sitä sovi lyödä laimin. (796a, suom. Holger Thersleff ja Tuomas Anhava.)
Erikieliset vastineet
wrestling | englanti (English) | |
Ringkampf | saksa (Deutsch) |
Lähikäsitteet
- kamppailu (yläkäsite)
- kamppailulaji (yläkäsite)
- miekkailu (vieruskäsite)
- nyrkkeily (vieruskäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kamppailuntutkimus:paini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kamppailuntutkimus:paini.)