Historia:sisterssiläiset

  Tieteen termipankista

  sisterssiläiset

  sisterssiläiset
  Määritelmä vuonna 1098 toimintansa Burgundissa aloittaneen Cîteaux'n apottiluostarin ympärille perustettu sääntökunta, jonka erosi alun perin benediktiineistä tulkitsemalla Benedictus Nursialaisen luostarisääntöä näitä tiukemmin ja puhdasoppisemmin ja elämällä kovaa työntekoa edellyttäneessä omavaraistaloudessa usein syrjäisiin paikkoihin perustetuissa luostareissa
  Selite Sisterssiläiset, latinaksi Ordo cisterciensis, OCist, perusti burgundilaisen Cîteaux'n apottiluostarin ympärille Robert de Molesme 1000–1100-luvun taitteessa eräänlaisiksi reformoiduiksi benediktiineiksi elämään aiempaa puhdasoppisemmin Benedictus Nursialaisen luostarisäännön varassa kovaa työntekoa ja omavaraistaloutta korostaen. Merkittävin henkilö sisterssiläisten varhaisvaiheen voimakkaassa kasvussa ja laajentumisessa oli Bernhard tai Bernard Clairvauxlainen (1090–1153). Sääntökunnan nimi tulee sen kotiluostarin sijaintipaikan latinankielisestä nimestä Cistercium. Sisterssiläisten luostarit ovat rakennuksina usein varsin yksinkertaisia ja koruttomia, ja myös sisterssiläismunkkien ja -nunnien asu – valkoinen kaapu, jossa on musta huppu – noudattaa samaa linjaa. Munkeille ja nunnille on sisterssiläisten parissa omat erilliset luostarinsa. Sisterssiläisten historiallinen merkitys on ollut suuri paitsi 1100-luvun luostarielämän uudistajina, myös keskiajan Euroopan syrjäseutujen ja periferioiden uudisraivaajina, maanviljelyn levittäjinä ja kristianisaation edistäjinä. Esimerkiksi Ruotsin vanhimmat luostarit, vuonna 1143 perustetut Vätternin itärannan tuntumassa sijainnut Alvastra ja jonkin matkaa Vätternin eteläpuolella sijainnut Nydala, olivat molemmat nimenomaan sisterssiläisiä.

  Erikieliset vastineet

  Cisterciansenglanti (English)
  Ordo cisterciensislatina (Latina)
  cisterciensranska (français)
  cistercienserruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.5.2024: Historia:sisterssiläiset. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:sisterssiläiset.)