Historia:lähdekritiikki

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

lähdekritiikki

lähdekritiikki
Definition historiallisen tekstin lukijan tai historiantutkijan ajatusprosessi, jossa arvioidaan tutkimuksen lähteinä käytettyjen menneisyyden jäänteiden tai todistuskappaleiden kykyä tarjota oikeaa ja riittävää tietoa historioitsijan esittämien väitteiden tueksi
Explanation Historiantutkimuksessa lähdekritiikillä tarkoitetaan tietolähteen, tyypillisesti tutkittavasta menneisyydestä peräisin olevan jäänteen tai todistuskappaleen sekä sen käyttökelpoisuuden arvioimista. Lähdekritiikki jaetaan perinteisesti sisäiseen ja ulkoiseen lähdekritiikkiin. Sisäinen lähdekritiikki pyrkii selvittämään, mitkä ovat olleet lähteenä käytettävän menneisyyden todistuskappaleen laatijan omat tarkoitusperät ja miten ne vaikuttavat kyseisen todistuskappaleen arvoon lähteenä käsillä olevassa tutkimuksessa. Ulkoinen lähdekritiikki puolestaan arvioi, onko lähteenä käytetty menneisyyden jäänne se, minä sitä pidetään, eli aito vai väärennös.

Equivalents

source criticismenglanti
critique des sourcesranska
källkritikruotsi
Quellenkritiksaksa

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Historia:lähdekritiikki. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:lähdekritiikki.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →