Historia:kauppahuone

  Tieteen termipankista

  kauppahuone

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  kauppahuone
  Määritelmä historiallinen monialainen perheyritys, joka harjoitti ulkomaankauppaa, tukkukauppaa ja teollista sijoitustoimintaa
  Selite Kauppahuoneita syntyi Euroopassa uuden ajan alussa, ja ne kukoistivat valtameripurjehduksen ja siirtomaakaupan myötä. Suomessa niiden kultakausi Suomessa oli autonomian ajalla 1820-luvulta 1870-luvulle. Kauppahuoneet olivat patriarkaalisesti johdettuja yrityksiä, jotka siirtyivät sukupuolelta toiseen perhepiirin sisällä ja joiden yhtiömuoto oli yleensä kommandiitti. Kauppahuoneet olivat tyypillisesti monialaisia, mutta jokaisella oli omat painotuksensa. Näin esimerkiksi Suomen länsirannikolla monet kauppahuoneet toimivat laivanvarustajina, kun taas sisäsuomalaiset kauppahuoneet harjoittivat vähittäiskauppaa. Voittojen karttuessa kauppahuoneet sijoittivat myös teollisuuteen ja osakeyhtiöihin ja osallistuivat merkittävällä pääomillaan mm. Suomen teollistumiseen.

  Erikieliset vastineet

  trading companyenglanti (English)
  maison de commerceranska (français)
  handelshusruotsi (svenska)
  Handelshaussaksa (Deutsch)


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 16.6.2024: Historia:kauppahuone. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:kauppahuone.)