Historia:heinäkuun monarkia

  Tieteen termipankista

  heinäkuun monarkia

  heinäkuun monarkia
  Määritelmä Ranskan historiassa Ludvig Filipin perustuslaillisen monarkian aika heinäkuun vallankumouksesta 1830 helmikuun vallankumoukseen 1848
  Selite Vuonna 1830 heinäkuun vallankumouksen myötä ranskalaisten (eikä enää Ranskan) kuninkaaksi julistettiin Orléansin herttua Ludvig Filip (1773–1850). Hän edusti Bourbon-suvun nuorempaa ja perinteisesti liberaalia haaraa. Heinäkuun monarkian myötä osa tasavallan perinnöstä palautettiin kunniaan, ja kansalliseen eheytymiseen pyrkinyt kuningas näyttäytyi porvariston aikakauden hallitsijana. Esimerkiksi valtiolipuksi otettiin jälleen käyttöön trikolori, valtiouskonnosta luovuttiin ja lehdistö vapautettiin sensuurista. Ludvig Filipin kaudella parlamentarismi ja parlamentaariset prosessit vahvistuivat, ja talouselämä kehittyi teollistumisen myötä. Tämä kuitenkin synnytti kaupunkeihin myös uudenlaisen köyhälistön, ja kasvaneet sosiaaliset ongelmat, työväenkysymys ja uudet sosialistiset aatteet johtivat lopulta yhteiskunnalliseen kriisiin ja helmikuussa 1848 uuteen vallankumoukseen.

  Erikieliset vastineet

  July Monarchyenglanti (English)
  monarchie de juilletranska (français)
  julimonarkinruotsi (svenska)
  Julimonarchiesaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.5.2024: Historia:heinäkuun monarkia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:heinäkuun monarkia.)