Historia:asutuskolonialismi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

asuttajakolonialismi | asutuskolonialismi

asuttajakolonialismi(ehdotettu)
asutuskolonialismi(suositeltu)
Definition erityinen kolonialismin muoto, jossa kohteena on maanomistus ja tavoitteena korvata alkuperäisasukkaat uudisasutuksella
Explanation Asutuskolonialismi on historiallinen prosessi ja rakenne, jossa uudisasukkaat pyrkivät korvaamaan alkuperäisasukkaat ja tekemään heidän maa-alueistaan omansa. Asutuskolonialismi sisältää valloituksen, ihmisten muuttoliikkeen, alkuperäisasukkaiden syrjäyttämisen tai eliminoimisen ja uudisasukkaiden halun luoda oma yhteiskuntansa uudella maaperällä. Uudisasukkaat valloittavat alueen pyrkien syrjäyttämään sen aiemmat asukkaat ja juurruttamaan oman yhteisönsä ja kulttuurinsa tälle alueelle. Asutuskolonialismi tuhoaa aiemman korvatakseen sen ja synnyttääkseen jotain uutta. Se on kiinnostunut maasta itsestään, ei niinkään alkuperäisasukkaista työvoimana. Selkeimmät historialliset esimerkit asustuskolonialismista löytyvät eurooppalaisten leviämisestä Pohjois-Amerikassa sekä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Asutuskolonialistiset projektit ovat usein korostaneet rodullista valkoisuuttaan ja yrittäneet rajoittaa ei-valkoisten maahanmuuttoa. Silti näille alueille on usein kehittynyt hyvin monietninen ja monikulttuurinen yhteiskunta. Muita asutuskolonialistisia projekteja on ollut esim. Saksan Lounais-Afrikassa, Etelä-Afrikassa, Keniassa, Italian Libyassa ja Ranskan Algeriassa. Vaikka asutuskolonialismi on nykypäivää monessa maailman paikassa, kuten Yhdysvalloissa, niin toisissa paikoissa asutuskolonialismi on jäänyt lyhytaikaiseksi ja epäonnistunut. Tosin asutuskolonialismin perintö, esim. maanomistuksessa ja varallisuuseroissa, näkyy yhä monissa Afrikan valtioissa, jotka ovat virallisesti asutuskolonialismista vapautuneet. On myös huomioitava että muutkin kuin valkoiset eurooppalaiset voivat käynnistää asutuskolonialistisia projekteja. Esimerkkeinä mainittakaan Japanin Hokkaidon valloitus sekä Japanin toimet Koreassa ja Mantsuriassa 1900-luvun alussa. On myös mahdollista nähdä natsien elintilan, Lebensraum, etsintä ja valloitus Itä-Eurooppassa toisen maailmansodan aikana asutuskolonialismina. Täten asustuskolonialismi voi kohdistua myös Eurooppaan.

Equivalents

settler colonialismenglanti(,suositeltu)

Related Concepts

Sources

Veracini 2010

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.7.2020: Historia:asutuskolonialismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:asutuskolonialismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →