Historia:Yhdysvaltain vapaussota

  Tieteen termipankista

  Yhdysvaltain vapaussota

  Yhdysvaltain vapaussota
  Määritelmä vuosina 1775–1783 käyty Britannian ja sen kolmentoista siirtokunnan välinen sota, joka seurasi siirtokuntien antamasta Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta ja jonka siirtokunnat Ranskan tukemina voittivat
  Selite Iso-Britannia oli kieltänyt pohjoisamerikkalaisten siirtokuntiensa asukkailta muuton Appalakien länsipuolelle ja vaatinut samalla yhä uusia veroja ja tullimaksuja maksettaviksi siirtomaahallinnon ylläpitämiseksi siirtokunnissa. Kun siirtokunnat yrittivät kiertää niitä, britit lähettivät vuonna 1775 joukkoja palauttamaan järjestystä. Taistelut puhkesivat huhtikuussa samana vuonna Massachusettsin Concordissa, ja heinäkuussa 1776 siirtokunnat antoivat itsenäisyysjulistuksen. Sota laajeni vuonna 1778, kun Ranska liittyi siihen siirtokuntien puolella, ja seuraavana vuonna, kun Espanja liittyi sotaan Ranskan, muttei siirtokuntien liittolaisena. Pohjois-Amerikassa taistelut ratkesivat siirtokuntien eduksi, kun George Washingtonin johtama siirtokuntien armeija pakotti ranskalaisen laivaston ja maajoukkojen tukemana Charles Cornwallisin johtamat brittijoukot antautumaan Virginian Yorktownissa lokakuussa 1781. Sota päättyi kuitenkin muodollisesti vasta Pariisin rauhaan 1783.

  Erikieliset vastineet

  American Revolutionary Warenglanti (English)
  American War of Independenceenglanti (English)
  guerre d'indépendance américaineranska (français)


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Historia:Yhdysvaltain vapaussota. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Yhdysvaltain vapaussota.)