Historia:Västeråsin resessi

  Tieteen termipankista

  Västeråsin resessi

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  Västeråsin resessi
  Määritelmä Västeråsin valtiopäivillä 24. kesäkuuta 1527 tehdyt päätökset, joilla reformaatio eli uskonpuhdistus saatettiin voimaan Ruotsin valtakunnassa
  Selite Keski-Ruotsissa Västeråsissa pidetyillä valtiopäivillä 24.6.1527 päätettiin reformaatiosta Ruotsin valtakunnassa antamalla niin kutsuttu Västeråsin resessi, jolla roomalaiskatolisen kirkon piispojen linnat ja kartanot sekä tarpeettomat tulot määrättiin harkinnan mukaan peruutettaviksi ja kuninkaan omistukseen ja piispat joutuivat maksamaan veroja. Aatelille annettiin oikeus peruuttaa tai lunastaa kaikki Kaarle Knuutinpojan reduktion 1454 jälkeen kirkollisille instituutioille lahjoitetut tai pantatut sanat, ja Jumalan sanaa oli saarnattava valtakunnassa puhtaana. Samassa yhteydessä annettiin Västeråsin ordinantia, jossa valtiopäivät hyväksyivät luterilaisen käsityksen kirkon ja valtion suhteista.

  Erikieliset vastineet

  Västerås recessruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 16.6.2024: Historia:Västeråsin resessi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Västeråsin resessi.)