Historia:San Jacinton taistelu

  Tieteen termipankista

  San Jacinton taistelu

  San Jacinton taistelu
  Määritelmä teksasilaisten vallankumouksellisten ja Meksikon välinen, teksasilaisten murskavoittoon päättynyt ja Teksasin itsenäisyyden käytännössä ratkaissut taistelu 21.4.1836 nykyisen Houstonin lähistöllä
  Selite Teksasilaisten vallankumouksellisten ja Meksikon armeijan välinen San Jacinton taistelu käytiin 21. huhtikuuta 1836 eli vain noin puolitoista kuukautta Alamon taistelun jälkeen lähellä nykyistä Houstonin kaupunkia, joka on saanut nimensä taistelussa teksasilaiset murskavoittoon johtaneen Sam Houstonin mukaan. Taistelu alkoi teksasilaisten yllätyshyökkäyksellä, joka onnistui täydellisesti, ja noin 900 miehen vahvuiset teksasilaiset menettivät koko taistelussa lopulta vain yhdeksän miestä, kun taas 1360 miehen vahvuisista meksikolaisjoukoista kaatui tai haavoittui yli puolet loppujen 730 miehen jäätyä vangeiksi mukaan lukien meksikolaisten komentaja Antonio López de Santa Anna. Taistelun seurauksena Meksikon joukot vetäytyivät Teksasista ja kenraali Santa Anna allekirjoitti Velascon sopimuksen 1836, jossa hän Meksikon puolesta lupasi tunnustaa Teksasin itsenäisyyden vapautuen samalla itse joukkoineen sotavankeudesta. Meksiko ei ratifioinut Velascon sopimusta ikinä, mutta koska maa oli liian heikko pyrkiäkseen enää ottamaan menettämäänsä aluetta aseellisesti takaisin, Teksasista tuli de facto itsenäinen tasavalta.

  Erikieliset vastineet

  Battle of San Jacintoenglanti (English)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Historia:San Jacinton taistelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:San Jacinton taistelu.)