Historia:Alamon taistelu

  Tieteen termipankista

  Alamon taistelu

  Alamon taistelu
  Määritelmä teksasilaisten vallankumouksellisten ja Meksikon armeijan välinen piiritys ja taistelu 23. helmikuuta – 6. maaliskuuta 1836 nykyisessä San Antoniossa sijaitsevalla Alamon linnakkeella ja lähetysasemalla
  Selite

  Alamossa käytiin teksasilaisten vallankumouksellisten ja Meksikon armeijan välinen, teksasilaiselle ja sittemmin yhdysvaltalaiselle kansallistunteelle merkityksellinen taistelu 23.2.–6.3.1836, jossa kenraali Antonio López de Santa Annan johtamat meksikolaiset piirittivät ja lopulta valloittivat kapinallisten teksasilaisten puolustaman Alamon lähetysaseman ja linnoituksen nykyisessä San Antoniossa.

  Vajaan kahdensadan hengen vahvuisten teksasilaisten johtaja William B. Travis oli ensimmäisiä taistelun kuolonuhreja, minkä jälkeen teksasilaisia johti pääasiassa kuuluisa intiaanisotien tiedustelija ja myös poliittista uraa luonut tennesseeläinen Davy Crockett. Verisen taistelun päätteeksi meksikolaiset pystyivät ylivoimansa turvin surmaamaan Alamon puolustajat viimeiseen mieheen, vaikka kärsivät myös itse eri arvioiden mukaan 400–600 hengen tappiot. Vangiksi otettiin vain joitakin linnakkeessa hengissä selvinneitä naisia ja lapsia, ja teksasilaisten tappiot olivat ainakin 189 miestä. Varsinkin kansallissankarina pidetyn Davy Crockettin kuolemasta ja viimeisistä vaiheista taistelun päätösvaiheissa on esitetty yhdysvaltalaisessa kirjallisuudessa ja julkisuudessa monia eri teorioita ja näkemyksiä.

  Erikieliset vastineet

  Battle of the Alamoenglanti (English)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Historia:Alamon taistelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Alamon taistelu.)