Historia:Campo Formion rauha 1797

  Tieteen termipankista

  Campo Formion rauha 1797

  Campo Formion rauha 1797
  Määritelmä Ranskan ensimmäistä tasavaltaa edustaneen Napoléon Bonaparten ja Itävaltaa edustaneen kreivi Johann Philip von Cobenzlin neuvottelema ja Italiassa Campo Formiossa (nykyisin Campoformido) 18.10.1797 allekirjoittama rauhansopimus, joka vahvisti Leobenin aseleposopimuksen ja päätti lopullisesti ensimmäisen liittokunnan sodan Ranskan ja Itävallan osalta jättäen Ranskan sotatilaan vain Ison-Britannian kanssa
  Selite Campo Formion rauhansopimus, jonka Ranskan Napoléon Bonaparte ja Itävaltaa edustanut kreivi von Cobenzl allekirjoittivat 18.10.1797 Italian koillisosassa sijaitsevassa Campo Formiossa, pääpiirteissään vahvisti Leobenin aseleposopimuksessa aiemmin samana vuonna sovitut rauhanehdot. Sopimuksen julkisissa pykälissä sovittiin myös tuonnempana pidettävästä erillisestä konferenssista, jossa neuvoteltaisiin Ranskan ja Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan välinen lopullinen rauha (missä ei kuitenkaan lopulta onnistuttu, mikä johti aikanaan toisen liittokunnan sotaan). Sopimuksen salaisissa osissa Habsburg-keisarin itsensä itsevaltaisesti hallitsema Itävalta sitoutui toimimaan kyseisessä konferenssissa Ranskan etujen hyväksi. Campo Formion rauha vahvisti myös Venetsian tasavallan itsenäisyyden päättymisen. Bonaparte oli jo Leobenin aseleposopimuksessa luvannut Itävallalle valloittavansa Venetsian, joka oli määrä jakaa Itävallan ja Ranskan kesken. Valloituksen onnistuttua kesällä 1797 tämä jako vahvistettiin nyt Campo Formiossa.

  Erikieliset vastineet

  the Treaty of Campo Formio 1797englanti (English)
  il trattato di Campoformio 1797italia (italiano)
  le traité de Campo Formio 1797ranska (français)
  freden i Campo Formio 1797ruotsi (svenska)
  der Friede von Campoformio 1797saksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.5.2024: Historia:Campo Formion rauha 1797. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Campo Formion rauha 1797.)