Historia:Ashikaga-shōgunaatti

From Tieteen termipankki

Muromachi-shōgunaatti | Ashikaga-shōgunaatti

Muromachi-shōgunaatti
Ashikaga-shōgunaatti
Definition Japanin historian jakso vuosina 1336–1573, jolloin maassa valtaa käyttivät sotilashallinto bakufua tuolloin johtaneet Ashikaga-samuraiklaaniin kuuluneet shōgunit; tunnetaan myös nimellä Muromachi-kausi tai Muromachi-shōgunaatti, koska Ashikaga-shōgunit pitivät hoviaan Muromachin kaupunginosassa Kiotossa
Explanation Ashikaga-shōgunaatin perusti vain muutaman vuoden ikäiseksi jääneen keisarillisen Kenmu-restauraation jälkeen Ashikaga Takauji, joka toimi muodollisesti shōgunina vuosina 1338–1358. Ashikaga-shōgunaatin alkupuoliskolla Japani jakautui eteläiseen ja pohjoiseen hoviin, ja kauden jälkipuoliskolla maan hallinto oli yhä hajanaisempaa varsinkin niin kutsutun Ōnin-sodan (1467–1477) jälkeen. Ylipäänsä koko Ashikaga-kautta leimasi voimakas daimioiden eli ylimysten vallan kasvu ja vallan pirstaloituminen myös alempien samuraiden tasolle valtiorakenteeltaan keskitetymmän Kamakura-shōgunaatin jälkeen. Ashikaga-kauden merkittäviin tapahtumiin kuuluu myös portugalilaisten saapuminen Japaniin ensimmäisinä eurooppalaisina vuonna 1543, mitä seurasi nopeasti myös jesuiittojen tulo maahan. Heidän toimintansa tuloksena kristinusko alkoi levitä Japanissa, mutta epäluulot ulkomaalaisia vaikutteita kohtaan heräsivät bakufun sisällä, mikä johti seuranneiden vuosikymmenien mittaan voimistuneeseen Japanin isolationismiin. Levottomuuksien leimaama myöhäinen Ashikaga-kausi päättyi lopulta vuonna 1573, kun daimio Oda Nobunaga kukisti viimeisen Ashikaga-shōgunin.

Equivalents

Muromachi shogunateenglanti
Ashikaga shogunateenglanti
Ashikaga bakufujapani

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2022: Historia:Ashikaga-shōgunaatti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:Ashikaga-shōgunaatti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →