Geologia:törmäysallas
törmäysallas
törmäysallas |
Törmäysaltaiksi on kutsuttu lisäksi erittäin suuria loivapiirteisiä topografisia painaumia, vaikka ne eivät varsinaista morfologisen törmäysaltaan määritelmää täytäkään. Klassisia, useiden morfologisten sisäkkäisten renkaiden muodostamia altaita on usein nimitetty monirenkaisiksi törmäysaltaiksi tai lyhyemmin vain monirengasaltaiksi.
Maapallolta ei tunneta kiistattomia monirengasaltaita, vaikka kolmea suurinta törmäyskraatteria (Vredefort, Sudbury ja Chicxulub) on sellaisiksi vaihtelevin perustein ehdotettu. Varsin kiistatonta kuitenkin on, että Chicxulubilla on ainakin keskusrengas, joten sitä voidaan pitää keskusrengasaltaana tai -kraatterina.
Nykyisen törmäysallastutkimuksen voidaan katsoa alkaneen Kuun Orientalen törmäysaltaan tunnistamisesta monirengasaltaaksi 1960-luvun alussa. Orientalea on yleisesti pidetty törmäysaltaiden arkkityyppinä. Tätä näkemystä on kuitenkin myös kritisoitu, sillä Orientale syntyi Kuun kuoren ollessa paksumpi ja viileämpi kuin vanhempien törmäysaltaiden syntyessä. Ohuempaan ja lämpimämpään kuoreen ei välttämättä olisi koskaan pystynyt muodostumaan useita pysyviä morfologisia renkaita.
Koska törmäysaltaiden synty riippuu merkittävästi paitsi törmäävän kappaleen liike-energiasta, myös kohdekappaleen painovoimasta ja kuoren reologisista ominaisuuksista, vaihtelevat törmäysaltaiden likimääräiset minimihalkaisijat aurinkokuntamme planeetoilla ja muilla kappaleilla merkittävästi.Equivalents
impact basin | englanti |
Related Concepts
- törmäyskraatteri (yläkäsite)
- protoallas (vieruskäsite)
Sources
FrenchBM1998, SpudisPD1993, MeloshHJ1989
References
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Geologia:törmäysallas. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:törmäysallas.)
Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →