Geologia:rapakivigraniitti

Tieteen termipankista

rapakivigraniitti

Rapakivigraniittilohkare, joka on rapautunut erikoisen muotoiseksi. Lohkareen vasemmalla puolella maassa erottuu kasa lohkareesta irronnutta kiviainesta, moroa. Kuva: Elina Lehtonen.
rapakivigraniitti
Määritelmä

1. paikoin helposti rapautuva anorogeeninen graniittityyppi (perinteinen määritelmä)

2. A-tyypin graniitteja, joiden muodostamissa seurueissa ainakin suurimmissa batoliiteissa tavataan graniitteja, joissa on rapakivirakenne
Selite Rapakivigraniiteille on tyypillistä ns. bimodaalinen, eli happamia ja emäksisiä magmakiviä sisältävä, kivilajiseurue. Luonteenomaisin rapakivityyppi on viborgiitti.
Lisätiedot Rapakivi-termi esiintyy kirjallisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 1694 Urban Hjärnen ruotsinkielisessä mineraalintunnistus- ja malminetsintäoppaassa[1]. Rapakivi-nimitys on vanhastaan viitannut yleisesti helposti mureneviin kiviin tai lohkareisiin[2]. Vuonna 1891 suomalainen geologi J. J. Sederholm kirjoitti rapakivigraniitteihin liittyvän artikkelin, jonka jälkeen Etelä-Suomea on pidetty kansainvälisesti rapakivigraniittien tyyppialueena. Rapakivi-termi tunnetaan eri kielissä suomenkielisessä muodossaan (esim. englanniksi "rapakivi granite").

Erikieliset vastineet

rapakivi graniteenglanti (English)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

SKP1998, RämöOT&HaapalaI2005

Alaviitteet

  1. RämöOT&HaapalaI2005
  2. SKP1998

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Geologia:rapakivigraniitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:rapakivigraniitti.)