Geologia:rapakivigraniitti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

rapakivigraniitti

Rapakivigraniittilohkare, joka on rapautunut erikoisen muotoiseksi. Lohkareen vasemmalla puolella maassa erottuu kasa lohkareesta irronnutta kiviainesta, moroa. Kuva: Elina Lehtonen.
rapakivigraniitti
Definition

1. paikoin helposti rapautuva anorogeeninen graniittityyppi (perinteinen määritelmä)

2. A-tyypin graniitteja, joiden muodostamissa seurueissa ainakin suurimmissa batoliiteissa tavataan graniitteja, joissa on rapakivirakenne
Explanation Rapakivigraniiteille on tyypillistä ns. bimodaalinen, eli happamia ja emäksisiä magmakiviä sisältävä, kivilajiseurue. Luonteenomaisin rapakivityyppi on viborgiitti.
Additional Information Rapakivi-termi esiintyy kirjallisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 1694 Urban Hjärnen ruotsinkielisessä mineraalintunnistus- ja malminetsintäoppaassa[1]. Rapakivi-nimitys on vanhastaan viitannut yleisesti helposti mureneviin kiviin tai lohkareisiin[2]. Vuonna 1891 suomalainen geologi J. J. Sederholm kirjoitti rapakivigraniitteihin liittyvän artikkelin, jonka jälkeen Etelä-Suomea on pidetty kansainvälisesti rapakivigraniittien tyyppialueena. Rapakivi-termi tunnetaan eri kielissä suomenkielisessä muodossaan (esim. englanniksi "rapakivi granite").

Equivalents

rapakivi graniteenglanti

Related Concepts

Sources

SKP1998, RämöOT&HaapalaI2005

References

  1. RämöOT&HaapalaI2005
  2. SKP1998

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2022: Geologia:rapakivigraniitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:rapakivigraniitti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →