Geologia:lämpöpiippu

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

lämpöpiippu | lämpöpiipputektoniikka | lämpöpiippumekanismi

lämpöpiippu(ehdotettu)
lämpöpiipputektoniikka(ehdotettu)
lämpöpiippumekanismi(ehdotettu)
Definition planeetan tai kuun vertikaalinen lämmönsiirtomekanismi, jossa kuumempi aines nousee kappaleen pintaosia kohti kapeita, putkimaisia rakenteita pitkin, kappaleella esiintyy globaalia vulkanismia ja litosfääri paksuuntuu asteittaisesti vanhempien kerrostumien painuessa alaspäin
Explanation Nykyään maapallon sisäinen lämmönsiirto ja tämän vaikutus litosfäärilaattojen dynamiikkaan ilmentyy laattatektoniikan muodossa. Laattatektoniikka on kehittynyt maapallolle todennäköisesti arkeeisen eonin aikana, mutta tarkkaa ajankohtaa ei vielä tiedetä. Nykyaikaisia laattatektoniikkaprosesseja edeltäville tektonisille prosesseille on ehdotettu erilaisia mekanismeja. Yksi ehdotus varhaisen maapallon lämmönsiirtomekanismiksi on kuumaa ainesta maapallon pintaa kohti nostaneet kapeat lämpöpiiput. Lämpöpiipputektoniikka mahdollistaa hyvin paksun litosfäärin syntymisen.


Nykyisistä aurinkokunnan kappaleista Venukselle, Merkuriukselle ja Jupiterin Io-kuulle on ehdotettu lämmönsiirtomekanismiksi lämpöpiipputektoniikkaa.
Additional Information Tässä yhteydessä termiä ”heat-pipe” on käyttänyt kirjallisuudessa ensimmäistä kertaa tiettävästi Turcotte[1][2].


Käsitesivun kirjoittajat: Elina Lehtonen ja Teemu Öhman.

Equivalents

heat-pipeenglanti
heat-pipe tectonicsenglanti
heat-pipe mechanismenglanti

Related Concepts

Sources

O’Reilly&Davies1981, TurcotteDL1988, TurcotteDL1989, Moore&Webb2013, Kankanamge&Moore2016, MulthaupK2009

References

  1. TurcotteDL1988
  2. TurcotteDL1989

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2020: Geologia:lämpöpiippu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:lämpöpiippu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →