Geologia:kambrikausi
kambri | kambrikausi
kambri | |||
kambrikausi |
Kambrikauden aikana monisoluisen elämän monimuotoistuminen maapallolla oli nopeaa. Yksi merkittävä kambrikauden eliöryhmä on trilobiitit, joiden fossiiliaineistoa on hyödynnetty kambrikauden biostratigrafisessa tutkimuksessa. Kambri- ja ediakarakausien taitekohta on melko tarkasti määritetty biostratigrafisesti ja geokronologisesti [1]. Huhtikuussa 2023 julkaistun kansainvälisen stratigrafisen taulun mukaan taitekohta on määritelty olleen 539 miljoonaa vuotta sitten.
Kambrikausi jaetaan neljään epookkiin, jotka ovat vanhimmasta nuorimpaan: Terraneuve, epookki 2 (määrittelemätön), epookki 3 (määrittelemätön) ja Furong. Epookit jaetaan edelleen aikoihin.
- ↑ Peng&Babcock&Cooper2012
Kambrikauden aikana on fossiiliaineiston perusteella ollut kaksi eliöihin vaikuttanutta tapahtumaa[1]. Perinteisesti eliölajien lisääntymiseen ja monipuolistumiseen kambrikauden alussa on viitattu kambrikauden räjähdyksenä. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan yksittäisen, eliölajien monipuolistumiseen johtaneen, ajanjakson tunnistaminen fossiiliaineistosta on vaikeaa ja on mahdollista, että lajien monimuotoistuminen on tapahtunut pidemmän ajan kuluessa ja alkanut jo ediakarakaudella[2]. Kambrin räjähdyksen jälkeen tapahtui muutos merellisissä kasvualustoissa syvemmälle pohjasedimenttiin kaivautuvien eliöiden ja bioturbaation yleistyessä.
Ajanjakson englanninkielinen vastine ”Cambrian” juontuu latinankielen sanasta ”Cambria”, joka on tarkoittanut Walesia. Termiä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1835 pohjois-Walesista ja -Englannista kuvattujen kerrostumien yhteydessä. Virallisesti kambrikausi hyväksyttiin paleotsooisen maailmankauden vanhimmaksi kaudeksi vuonna 1960.[3]
Erikieliset vastineet
Cambrian | englanti (English) |
Lähikäsitteet
- fanerotsooinen eoni
- paleotsooinen maailmankausi (kokonaisuuskäsite)
Käytetyt lähteet
WoodR&al2019, Peng&Babcock&Cooper2012, ICC 4/2023
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Geologia:kambrikausi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:kambrikausi.)