Geologia:hapan kaivosvaluma

    Tieteen termipankista

    hapan kaivosvaluma | hapan kaivoksen valumavesi

    hapan kaivosvaluma
    hapan kaivoksen valumavesi
    AMD (Lyhenne happamasta kaivosvalumasta.)
    Määritelmä

    kaivoksesta peräisen oleva valumavesi, joka on hapanta ja joka sisältää vapaata rikkihappoa ja liuenneita haitta-aineita, kuten metalleja (esim. Al, Cu, Fe, Ni, Zn), puolimetalleja (As, Sb) ja suoloja (sulfaatit)

    Selite

    Hapanta kaivosvalumaa voi syntyä sekä maanalaisten kaivosten että avolouhosten yhteydessä, joissa louhitaan sulfidipitoista malmia. Hapan kaivosvaluma on yleisimmin peräisin kaivannaisjätealueilta tai kaivoksen kuivanapitopumppauksesta.

    Kirjallisuudessa hapan valuma voidaan määritellä myös tarkan pH-arvon kautta, mutta eri lähteissä on hieman eroa siinä, mikä lukema annetaan raja-arvoksi. Kaivosvesitutkimuksissa yleisesti käytetyssä Ficklin diagrammissa happaman valumaveden pH on < 5,5.

    Lisätiedot

    Kirjallisuudessa saatetaan toisinaan rinnastaa synonyymeiksi hapan valuma, hapan kaivosvaluma ja hapan kivivaluma. Koska käsitteiden määritelmissä on pieniä eroja, on ne termipankissa erotettu selkeyden vuoksi erillisille sivuillen.

    Käsitesivun kirjoittajat FT Teemu Karlsson ja FT Elina Lehtonen.

    Erikieliset vastineet

    AMDenglanti (English)(Abbreviation for acid mine drainage)
    acid mine drainageenglanti (English)(Hapan kaivosvaluma)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Kauppila&al(toim)2011, Kivipelto&al(toim)2020, HimmiM(toim)2007

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Geologia:hapan kaivosvaluma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:hapan kaivosvaluma.)