Folkloristiikka:tekstuuri

    Tieteen termipankista

    tekstuuri

    tekstuuri
    Selite

    Termin käyttö vaihtelee koulukunnan ja tutkimussuunnan painotusten mukaan. Tekstuurilla saatetaan tarkoittaa verbaalin tekstin pintarakennetason poeettisia keinoja (alkusointu, riimi, assonanssi, konsonanssi, anafora, jne.), mutta termiä on käytetty myös laajemmin runokuosin ja mitan yleisnimityksenä. Joidenkin tutkijoiden mukaan tekstuuri ('pintarakenne') erotetaan struktuurista ('syvärakenteesta'). Edellä mainittu käsittää prosodisten ja tyylillisten piirteiden ja syntaksin muodostaman kokonaisuuden, kun taas jälkimmäinen kattaa laajempien kerronnallisten elementtien (kuten juonen ja kerrontarakenteiden) tason.

    Muutamien tekstilingvistiikan edustajien mukaan tekstuuri on muodostunut tekstin tiiviyttä (koheesiota) luovista elementeistä ja niiden suhteista. Teksti on erotettavista epäteksteistä (kuten M.A. Halliday ja R. Hasan toteavat) juuri siksi, että tekstin osat muodostavat kiinteän kokonaisuuden: tekstillä on tekstuuri.

    Käytetyt lähteet

    PTT1998–2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Folkloristiikka:tekstuuri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:tekstuuri.)