Folkloristiikka:perinnelajianalyysi
perinnelajianalyysi
perinnelajianalyysi |
Perinnelajianalyysin lähtökohtana on ajatus, että suullinen perinne ei ole luonteeltaan ja informaatioarvoltaan yhtenäistä massaa vaan että siinä eri kriteerien nojalla (kuten esimerkiksi ikä, alkuperä, muoto, sisältö, funktio ym.) voidaan erottaa kulttuuriselta merkitykseltään erilaisia perinteenlajeja (genre). Perinteen lajeja on pyritty nimeämään ja luonnehtimaan folkloristisen tutkimuksen alusta asti. Klassisen aseman eurooppalaisessa folkloristiikassa on saanut Grimmin veljesten tekemä kertovan proosaperinteen luokittelu myytteihin, satuihin ja tarinoihin, jota on pyritty soveltamaan myös Euroopan ulkopuolisiin kulttuureihin. Etnisistä perinteenlajeista (ethnic genre) puhutaan silloin kun tarkoitetaan kulttuurin tai perinneyhteisön itse tunnistamia (ja usein myös nimeämiä) perinteenlajeja. Tutkijat voivat myös kehitellä kulloisenkin tutkimuksen tarkoituksiin sopivia nominalistisia tai ideaalityyppisiä perinnelajijärjestelmiä. Folkloristiikan kannalta perinnelajianalyysin yhtenä tavoitteena voidaan nähdä koko suullisen perinneaineiston läpikohtainen lajiluokitus. Tätä tarvitaan lähdekritiikin kannalta, tutkittaessa esimerkiksi jotakin kansanomaisen ajattelun teemaa, jota on ilmaistu eri perinteenlajein. Perinnelajiluokitusta tarvitaan myös arkistoissa ja hakuteoksissa. Perinnelajianalyysillä on myös merkitystä naapuritieteiden kannalta. Esimerkiksi uskontotieteilijää kiinnostavat ensi sijassa vain kansanuskoa ilmentävä perinne ja historiantutkija on kiinnostunut eri lajien historiallisesta todistusarvosta.
Tavallaan perinnelajianalyysiä voidaan pitää folkloristin omimpana perustyökaluna, jonka käyttelijänä hänestä on hyötyä myös muille kulttuurintutkijoille. Satu ja tarina, kasku ja vitsi, sananlasku ja puheenparsi, kalevalainen runo ja itkuvirsi saattavat maallikkojen suussa tarkoittaa milloin minkäkinlaista sanallista ilmaisua mutta folkloristille niillä kaikilla ja monilla muilla lajinimityksillä on selvä sisältö, usein vuosikymmenien tutkimuksen tulos.Erikieliset vastineet
genre analysis | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Folkloristiikka:perinnelajianalyysi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:perinnelajianalyysi.)