Folkloristiikka:perinnealue
perinnealue
perinnealue |
Suomalais-karjalainen kielialue on jaoteltu perinnealueiksi, joilla jokaisella on oma kirjaintunnus (a = Varsinais-Suomi, b = Satakunta jne.). Suomenruotsalaisia perinnealueita on neljä: Nyland, Åboland, Åland ja Österbotten. Karjalan kieltä on puhuttu Vienassa, Aunuksessa, rajan taakse jääneen Laatokan-Karjalan itäisissä pitäjissä sekä Tverin-Karjalassa Moskovan pohjoispuolella, missä vielä elää toistasataa 1600-luvun alussa luterilaista uskonvainoa paenneiden karjalaisten jälkeläistä. Samaan aikaan Savosta keski-Skandinaviaan, Vermlannin ja Taalainmaan takametsiin siirtyneet metsäsuomalaiset (Forest Finns) ovat jo kaikki ruotsalaistuneet tai norjalaistuneet. Saamelaisten (Sami) kieli polveutuu jo varhaiskantasuomesta. Pohjoisin Venäjän karjalaisista runoalueista on Viena (Arkangelin Karjala); etelään laskeuduttaessa sitä seuraa Aunus ja tätä Laatokan eli Raja-Karjala. Aunuksesta kaakkoon Syvärin seuduilla asuvat vepsäläiset (Vepsian), itse Aunuksessa karjalais-vepsäläinen sekaheimo lyydiläiset (Lude). Inkerin maakunnassa, Laatokan ja Viron välillä, ovat vanhimpia asukkaita vatjalaiset (Vote), joista viimeiset ovat säilyneet Länsi-Inkerissä. Ainakin jo 1100-luvulla saapui Inkeriin idästä karjalaisten sisarheimo inkerikot. He ovat kreikkalaiskatolisia, kun taas 1600-luvulla Suomesta muuttaneet Inkerin savakot ja äyrämöiset ovat luterilaisia, samoin kuin läntisimmän Inkerin niemellä Narvusin suomalaiset.
Viron eli Eestin perinnealueista on syytä muistaa Inkeriin ja Suomenlahteen rajoittuva Virumaa sekä kreikanuskoisten setukaisten (Setu) vanhakantainen Setumaa, edellinen Viron koillisosassa, jälkimmäinen kaakkoisosassa. Lähikansoihin luetaan karjalaisten, vepsäläisten, vatjalaisten ja virolaisten lisäksi Latvian rannikolla asuvat liiviläiset.Erikieliset vastineet
tradition area | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Folkloristiikka:perinnealue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:perinnealue.)