Folkloristiikka:kasku

    Tieteen termipankista

    kasku

    kasku
    Määritelmä koomiseksi koetusta asiantilasta tai tapahtumasta esitetty perinteisiä rakenteita käyttävä kertomus, jolle on ominaista konkreettisuus ja sisällön yksinkertaisuus
    Selite

    Kaskujen aihepiirit pohjautuvat ihmisten jokapäiväiseen elämään ja sosiaalisiin ympäristöihin, mistä syystä kaskusto uusiutuu jatkuvasti ja suhteellisen nopeasti. Kaskujen tyylikeinot ja rakennetyypit ovat sen sijaan suhteellisen hidasliikkeisiä ja harvalukuisia. Valtaosa kaskuista ammentaa komiikkansa erilaatuisten ihmisten ja ihmisryhmien sekä näiden edustamien arvojen välisistä ristiriidoista; nämä voivat luonteeltaan olla sosiaalisia, poliittisia, moraalisia, etnisiä, kielellisiä, loogisia. Ihmeet tai yliluonnolliset tapahtumat eivät kuulu kaskujen maailmaan.

    Kaskujen stereotyyppiset päähenkilöt esitetään tavallisesti jonkun ihmisryhmän (ammattikunnan, sosiaaliluokan, kansan, rodun, sukupuolen tai -polven) keskiarvoisina edustajina. Huvittamisen ohella kaskut tavallisesti sisältävät myös muita – enemmän tai vähemmän tiedostettuja – tarkoitusperäisiä sävyjä, jotka suuntaavat kaskun kärjen jotakin ihmisryhmää, maailmankatsomusta, luonteenpiirrettä tms. vastaan.

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    PTT1998–2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Folkloristiikka:kasku. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:kasku.)