Folkloristiikka:kansantanssi
kansantanssi
kansantanssi |
Kansantanssiksi voidaan nimittää kaikkea, "mitä kansa tanssii" seurustelu- ja juhlakäyttäytymisen osana ilman organisoitua opetusta, tanssin iästä ja tyypistä riippumatta. Useimmiten tarkoitetaan kansantanssilla kuitenkin vain vanhempia, 1800-luvulla ja sitä ennen tanssittuja tansseja. Vuosisadan vaihteen ja 1900-luvun alun tansseja nimitetään "vanhoiksi tansseiksi". Itse asiassa ei ole mitään periaatteellista eroa näiden käytöstä jo pois jääneiden ja nykyisten tanssien välillä. Kansantanssien ja hovi- ja säätyläistanssien kesken vallitsi jatkuva vuorovaikutus. Tanssimestarit, jotka suunnittelivat tansseja, käyttivät kansantanssien aineksia, ja kansa taas omaksui käyttöönsä nämä uudet muotitanssit muokaten ne oman makunsa mukaisiksi. Useimmat uudet seuratanssit pohjautuvat samoin kansanomaisiin tansseihin. Seuratanssien oppiminen tapahtuu vielä nykyisinkin perinteelliseen tapaan pääasiassa matkimalla.
Kansantansseja ovat muun muassa laulutanssit ja -leikit, polska, menuetti, kontratanssit (esimerkiksi katrilli) ja purpurit sekä erilaiset paritanssit.Erikieliset vastineet
folk dance | englanti (English) |
Lähikäsitteet
- fyrkantti (alakäsite)
- katrilli (alakäsite)
- laulutanssi (alakäsite)
- menuetti (alakäsite)
- nelistö (alakäsite)
- piirileikki (alakäsite)
- polska (alakäsite)
- purpuri (alakäsite)
- ristikko (alakäsite)
- ristikontra (alakäsite)
- sapu (alakäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Folkloristiikka:kansantanssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:kansantanssi.)