Folkloristiikka:alkumuoto
alkumuoto | alkuydin
alkumuoto | |||
alkuydin |
Maantieteellis-historiallinen tutkimussuuntaus (MTH) piti yhtenä päätavoitteenaan saada selville tutkitun runon, sadun, uskomuksen, tavan tms. alkumuodosta ja -sisällöstä, alkuperäisestä ideasta, käyttöyhteydestä ja -tarkoituksesta se, mikä säilyneen aineiston valossa on selvitettävissä. Vertailtaessa tutkitun perinnetuotteen eri tekstivariantteja saattoi ilmetä esimerkiksi, että saman kansainvälisen sadun tietyssä roolissa ovat yhtäällä hovimiehet, toisaalla apotti, kolmannella taholla mylläri, tai että Maailmansyntyrunon lintu Virossa pesii keinun orrelle tai kultaiseen pensaaseen, Inkerissä meren mättäälle tai laivaan, Karjalassa Väinämöisen polven päälle. Mitkä eri vaihtoehdoista ovat primaareja (ensisijaisia, alkuperäisiä), mitkä sekundaareja (toissijaisia, myöhäisperäisiä)? Tämän selvittämiseksi MTH-menetelmän soveltajat määrittelivät joukon päättelysääntöjä, jotka kuitenkin ovat hyvin tulkinnanvaraisia. Eri vaihtoehtojen primaariutta ja sekundaariutta punnittaessa otettiin huomioon seuraavia alkuperäisyyden kriteerejä: alkuperäisyyden puolesta katsottiin puhuvan muodon (piirteen) laaja levinneisyys, iäkkyys, yleinen vanhakantaisuus ja periytyminen traditionsa vanhakantaisuudesta tunnetuilta alueilta ja perinteenkannattajilta, edelleen vaihtoehdon muualta lainautumattomuus, luontuminen yhteen muiden alkuperäispiirteiden kanssa, idean, kuvan, kielen ja tyylin vanhahtavuus, sopivuus sekundaarien vaihtoehtojen lähtökohdaksi. Vaihtoehdon sekundaariuteen katsottiin viittaavan piirteen (muodon) vähäinen esiintyminen, levinneisyyden suppeus ja sijainti toisen vaihtoehdon saantialueen keskellä, tietojen myöhäisyys, monet ilmeisesti sekundaarit yksityiskohdat samoissa tekstivarianteissa, luontevampi esiintyminen muun perinteen yhteydessä, looginen tai tyylillinen ristiriita ympäröiviin alkuperäispiirteisiin nähden ynnä muiden vaihtoehtojen lähtökohdaksi luontumattomuus. MTH-tutkijoiden mukaan kansanperinne ei yleensä kehity vastavirtaan: vallitsevaa murretta, miljööseikkoja ja paikallista myöhäismuotia vastaan sotivien vaihtoehtojen oletettiin olevan useimmiten alkuperäisemmällä kannalla kuin murteen, miljöön ja vallitsevan muodin mukaiset vaihtoehdot.
Aineiston kehityshistoriallisen analyysin tuloksena tutkijan toivottiin selvästi ilmaisevan, mitä juoniaineksia, tyylikuvioita, yleisiä piirteitä tai yksityisiä säkeitä, sanoja tai tarkoitteita hän katsoi tutkimaansa perinneilmiöön varmasti tai todennäköisesti kuuluneen ja miten eri vaihtoehdot juontuivat toisistaan. Erikseen tuli luetella kysymykset, jotka tutkija jätti avoimiksi tai joiden kohdalla hän tyytyi täydentämään kuvaa vain hypoteettisin mahdollisuuksin. "Teoria, joka aukaisee kaikki lukot, ei ole avain vaan tiirikka."Erikieliset vastineet
Urform | saksa (Deutsch) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Folkloristiikka:alkumuoto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:alkumuoto.)