Filosofia:subjektivismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

subjektivismi

subjektivismi
Definition katsomus, jonka mukaan kaikki tieto ja arvot ovat yksipuolisia, erehdyksille alttiita, aikaan ja kulttuuriin sitoutuneita esittäjänsä tarkastelutavan mukaisia tai maailmankatsomuksen sävyttämiä
Explanation Subjektivismi on tiedostavan minän tai subjektin asemaa painottava näkemys. Tietoteoreettisen subjektivismin mukaan tiedostavan minän omat aistimukset ovat ensisijaisia mahdollisen tiedon lähteitä. Metafysiikassa subjektivismi tarkoittaa näkemystä, että todellisuuden perimmäiset rakenteet ovat mielen heijastumaa. Subjektivistisia piirteitä on usein idealistisissa teorioissa. Etiikassa subjektivismilla ymmärretään käsitystä, jonka mukaan moraaliväittämät ovat raportteja esittäjänsä moraalituntemuksista. Metafysiikassa subjektivistisia painotuksia esiintyy usein idealismin eri muodoissa, joille yhteistä on että todellisuuden perimmäiset rakenteet katsotaan mielen heijastumiksi.

Equivalents

subjectivismenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, SaarinenE1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2022: Filosofia:subjektivismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:subjektivismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →