Filosofia:olio sinänsä

From Tieteen termipankki

olio sinänsä | noumenon | noumeeni

olio sinänsä
noumenon
noumeeni
Definition olio kuten se on itsessään havainnoimisestamme ja ajattelustamme riippumatta
Explanation Immanuel Kantin (1724-1804) transsendentaalisessa idealismissa olio sinänsä on riippumaton kaikesta havainnoinnistamme ja ajattelustamme eli se, miten se on, on havaitsijasta riippumaton. Kantin mukaan olioita sinänsä voi kyllä ajatella, mutta ajattelu ilman havainnointia jää tyhjäksi ja vaillinaiseksi eikä riitä varsinaiseen tietoon tai kokemukseen. Toisaalta olioita sinänsä ei voi havainnoida, sillä havainnointimme on aina ajallis-avaruudellista, eivätkä aika ja avaruus Kantin transsendentaalisen idealismin mukaan ole olioiden sinänsä ominaisuuksia. Ongelmallista olio sinänsä-käsitteelle on myös kausaatio - miten olio, josta ei voida tietää mitään voi olla kausaalisesti vaikuttava? Muita termejä ymmärryksen kohteille ovat ”transsendentaalinen objekti” (transzendentale Gegenstand/Objekt) ja noumeeni (noumenon), mutta näiden suhde termiin olio sinänsä on epäselvä (lue aiheesta lisää täältä!). Useimmissa yhteyksissä näitä nimityksiä voi kuitenkin käyttää synonyymisinä.
Additional Information

kr. noumenon=ajatus-, ymmärrys- tai järkiolio

Aihetta käsittelevissä suomenkielisissä teksteissä on noumenon joskus käännetty suomeksi noumeeni (KannistoT2007), joskus jätetty kääntämättä (Kant2013).

Equivalents

Ding an sichsaksa

Related Concepts

Sources

KannistoT2007, Kant2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.10.2022: Filosofia:olio sinänsä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:olio sinänsä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →