Filosofia:malli

    Tieteen termipankista

    malli

    malli
    Määritelmä
    1. ilmiötä ja sen lainalaisuuksia kuvaava teoreettinen, mahdollisesti matemaattinen esitys, jonka avulla tätä ilmiötä voidaan epäsuorasti tutkia ja esittää sitä koskevia ennusteita
    2. formaalin teorian sellainen tulkinta, jossa teorian kaikki lauseet ja niiden seuraukset ovat tosia
    Selite

    Mallien konstruktiossa voidaan lähteä liikkeelle joko mallinnettavasta ilmiöstä tai formaalista teoriasta, jolle etsitään mallia. Mallit voidaankin usein nähdä välittävinä konstruktioina ilmiöiden ja teorian välillä. Kun malleja lähdetään konstruoimaan mallinnettavasta ilmiöstä tai ilmiöjoukosta käsin, mallinnuksella voi olla useita eri tavoitteita:

    1. Mallilla voidaan pyrkiä representoimaan mahdollisimman tarkasti ja mallinnettavien ilmiöiden todellista rakennetta tai dynamiikkaa.
    2. Mallin tavoite voi olla puhtaasti laskennallinen niin, että siitä voidaan johtaa riittävällä tarkkuudella esim. tilastollisia ennusteita.
    3. Mallin tarkoituksena voi olla auttaa valmistamaan mallinnettavan esineen tai rakenteen kopioita.

    Teoreettisten ja matemaattisten mallien lisäksi "mallilla" voidaan siis viitata esim. pienoismalliin tai muihin fyysisiin rakennelmiin, jotka jollain tavalla esittävät varsinaisen kiinnostuksen kohdetta. Myös esimerkiksi koe-eläimiä voidaan käyttää malleina vaikkapa joistakin ihmisen fysiologisista ominaisuuksista. Oleellista on, että mallin ja kohteen välillä oikeanlaisia yhtäläisyyksiä tutkittavien asioiden suhteen, jonka avulla voidaan sanoa jotain varsinaisesta kohteesta. Mallit ovat usein idealisoituja tai abstraktioita kohteestaan. Ilmiöiden teoreettisiin malleihin viitataan joskus teorioina, eikä eroa teorian ja teoreettisen mallin välillä voi aina selvästi tehdä. Voi kuitenkin sanoa, että teoreettiset mallit koskevat useammin yksittäistä ilmiötä ja teoriat useammin kokonaista toisiinsa yhteydessä olevien ilmiöiden joukkoa.

    Kun mallit ajatellaan jonkin formaalin teorian malleina, ne määritellään struktuureina, joissa teorian ei-loogiset termit saavat tulkinnan. Formaaleja teorioita on karkeasti kahta eri tyyppiä:

    1. teoriat, joiden on tarkoitus kuvata jotain tiettyä mallia, nk. standardimallia. Matematiikassa lukuteorian Peanon aksioomat on tällainen teoria.
    2. teoriat, joiden ajatellaan soveltuvan monenlaisiin rakenteisiin, kuten monet abstraktin algebran teoriat (esim. ryhmäteoria) matematiikassa.
    Jos teorian mallilla on tarkoituksena mallintaa joitain ilmiötä, joudutaan tälle teorian malleille antaa tavallaan toinen "operationalistinen" tulkinta, joka luo yhteyden konkreettisemmalle tai havaittavalle ilmiöiden tasolle.

    Erikieliset vastineet

    modelenglanti (English)
    modeloespanja (español)
    modelloitalia (italiano)
    modeloportugali (português)
    modèleranska (français)
    modellruotsi (svenska)
    Modellsaksa (Deutsch)
    mudelviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KokkonenT2016

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Filosofia:malli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:malli.)