Filosofia:liike-elämän etiikka

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

liike-elämän etiikka

liike-elämän etiikka
Definition soveltavan etiikan ala, joka tutkii liiketoimintaan liittyviä eettisiä ongelmia
Explanation Liike-elämän etiikka muodostaa merkittävän soveltavan etiikan alueen. Yritystoiminnan ehdot voidaan määritellä eettisesti, sillä taloudellinen toiminta muokkaa ympäristöä, kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästö- ja saasteongelmia, joiden lisääntyessä joudutaan pohtimaan, millainen tavaroiden tuottaminen ja kuluttaminen on eettisesti kestävää. Liiketoimintaa ei siten voida perustella yksinomaan voiton maksimoimisen periaatteella, vaan kuvaan astuu kysymys toiminnan sosiaalisesta vastuullisuudesta.
Liiketoiminnan moraalisen perustan muodostaa vapaan kilpailun periaate. Yritysten ryhmittyminen ja pääomien keskittyminen johtaa kuitenkin helposti perustana olevien tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteiden rikkomiseen, ja siksi tarvitaan ulkoista kontrollia. Työvoiman suojaaminen väärinkäytöksiltä on myös tärkeä moraalinen tavoite. Kontrollia tarvitaan edelleen kuluttajien suojaamiseksi huijauksilta, harhaanjohtavalta mainonnalta ja syrjinnältä.

Equivalents

business ethicsenglanti

Related Concepts

Sources

PietarinenJ2015, Logos2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.11.2020: Filosofia:liike-elämän etiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:liike-elämän etiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →