Filosofia:liberalismi

From Tieteen termipankki

liberalismi

liberalismi
Definition yhteiskuntafilosofinen ajattelusuunta, joka tähdentää yksilön oikeuksia ja vastustaa valtion liian voimakasta puuttumista yksilön elämään ja taloudelliseen toimintaan
Explanation Liberalismi on 1800-luvulta kukoistanut yhteiskuntafilosofinen aatevirtaus erilaisine valtiota, yhteiskuntaa, politiikkaa ja taloutta koskevine näkemyksineen. Sen mukaan yksilön vapaus on yhteisöllisen elämän perustava ja luonnonmukainen normi, joka määrää kulttuuria, oikeutta, taloutta ja laajasti koko yhteiskuntajärjestelmää. John Locken (1632-1704) periaatteet "elämä, vapaus ja omaisuus" on hyväksytty laajasti. Liberalismi korostaa yrittämisen vapautta ja vapaita markkinoita talouselämässä sekä vapaamielisyyttä ja suvaitsevaisuutta kulttuurissa. Se on eri muodoissaan valistusajan edistysuskon mutta myös romantiikan yksilöllisyyden etsimisen perillinen ja siitä tuli hallitseva virtaus porvariston noustessa valtaan.
Additional Information lat. liber=vapaa
Isaiah Berlin liberalismista, ks. Logos-verkkoensyklopedia

Equivalents

liberalismenglanti
libéralismeranska
liberalismruotsi
Liberalismussaksa

Related Concepts

Sources

AhokasA2010, SalonenT2008, HallamaaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.3.2023: Filosofia:liberalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:liberalismi.)