Filosofia:affekti

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

affekti

affekti
Definition
1. Yleisesti mikä tahansa eläimen tai ihmisen toimintaan vaikuttava yllyke, joka tekee kokemuksen positiiviseksi tai negatiiviseksi
2. synonyymi tunteelle tai mielenliikutukselle erityisesti Spinozan filosofisessa järjestelmässä
3. fenomenologisessa perinteessä affekti liittyy läheisesti ruumiillisuuteen
Explanation Tunteisiin eli emootioihin liittyviä tuntemuksia kuten mielihyvä tai mielipaha nimitetään usein affektiivisiksi tiloiksi. Erityisesti Baruch Spinoza (1632-1677) käyttää termiä nimityksenä tunteista teoksessaan Etiikka. Antiikin retoriikassa pyrittiin käyttämään hyväksi affektiivisia tiloja suostuttelevassa mielessä (pathos).
Affekti voidaan ymmärtää myös laajemmin minä tahansa toimintaan vaikuttavana impulssina, joka tekee kokemuksen positiiviseksi tai negatiiviseksi. Termiä on käyttänyt tässä mielessä esimerkiksi Thomas Hobbes (1588-1679). Jotkut filosofit, kuten G. W. Leibniz (1646-1716) ja David Hume (1711-1776) ovat katsoneet affektin vaikuttavan yhtälailla ihmisen kuin eläimen toimintaan. Esimerkiksi Leibnizin mukaan koira voi pelästyä keppiä, jolla sitä on hakattu aiemmin ja paeta.
Fenomenologisessa perinteessä affekti liittyy läheisesti ruumiillisuuteen, jota pidetään väistämättömänä osana inhimillistä kokemusta - tunteet lähtevät läheisyydestä ruumiiseen ja kuuluvat olennaisesti arkielämään (affektiivisuus). Edmund Husserlilla (1859-1938) affekti on tietoisuuden alkuperäinen innoittaja ja Martin Heideggerin (1889-1976) filosofiassa affekti liittyy maailmassa olemiseen: affekti paljastaa miten suuntaudumme arkipäiväiseen elämään.
Additional Information lat. affectus=vaikutus
Ks. myös affekti eläintieteessä.

Equivalents

affectenglanti
Leidenschaftsaksa
Affektsaksa

Related Concepts

Sources

OksanenMLaunisVSajamaS2010, KorkmanYrjönsuuri1998, RitterJGründerK1971, SchalowFDenkerA2010, DreyfusHWrathallM2006, Preus2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:affekti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:affekti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →