Estetiikka:kesuura

    Tieteen termipankista

    kesuura

    kesuura
    Määritelmä teoksen rytmin keskeyttävä osa
    Selite

    Taiteiden tutkimuksessa kesuuralla tarkoitetaan jotakin taideteoksen piirrettä, joka luo teoksen jatkuvaan rakenteeseen ("rytmiin") tauon, tyhjän kohdan tai vastarytmin. Kesuura voi esiintyä kirjoituksessa, tyypillisesti runosäkeessä, mutta myös musiikissa ja teatterin tai elokuvan dramaturgiassa.

    Metafyysisempi tulkinta kesuuran merkityksestä löytyy runoilija Friedrich Hölderlinin (1770-1843) kirjoittamista huomautuksista Sofokleen tragedioihin. Hölderlinin mukaan kesuura on klassisen tragedian välttämätön osa, käänne ja katkos, joka rikkoo epiikassa käytetyn tapahtumien jatkuvuuden. Kesuura toisaalta erottaa näytelmän osat toisistaan, toisaalta asettaa ne epävakaaseen tasapainoon. Tästä seuraa tragedian jännite.

    Philippe Lacoue-Labarthe (1940-2007) on tulkinnut, että Hölderlinille kesuuran luoma katkos merkitsee esteettistä elementtiä, joka on kielen ulkopuolella ja vain esitettävissä. Kuten jo Hölderlin mainitsee, kesuuran hallitsema tragedia on älyllisen intuition metafora, joka viittaa siihen miten merkitykset syntyvät esikäsitteellisen kokemuksen perustalta. Tragediassa vallitseva tulevan katastrofin tuntu merkitsee tiedollisen representaation rajallisuutta.

    Lacoue-Labarthen mukaan kesuura on estetiikan ja historian liittymäkohta, joka osoittaa historian epäjatkuvuuden. Modernin historian tapahtumista Lacoue-Labarthe nostaa esiin holokaustin ja Auschwitzin kesuurana, joka asettaa sitä edeltäneen modernin edistysuskon kyseenalaiseksi ja paljastaa kansallissosialistisen Saksan yrityksen tehdä itsestään kokonaistaideteos traagiseksi hybrikseksi.
    Lisätiedot Lat. caesura=leikkaus

    Erikieliset vastineet

    caesuraenglanti (English)
    césureranska (français)
    cesurruotsi (svenska)
    Zäsursaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HölderlinF2001

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 23.4.2024: Estetiikka:kesuura. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Estetiikka:kesuura.)