Esittävät taiteet:can-can

  Tieteen termipankista

  can-can | cancan

  Tämä sivu on vielä tarkistamatta
  can-can
  cancan
  Määritelmä nopeatempoinen, naisrivistön esittämä viihdetanssi, jolle ominaista jalanheitot ja hameenhelmojen heilutus
  Selite

  Tanssin alkuvaiheita on etsitty seuratansseista ja akrobatiaa esim. korkeita potkuja sisältävistä tansseista, joita esittivät miehet. Craine & Mackrellin mukaan taustalla on le chachut -niminen tanssi, jonka keksi monsieur Mazarié noin 1830.

  1840-luvulta lähtien can-can tuli osaksi ranskalaista music hall-viihdettä aiheuttaen pahennusta epäsiveellisyydellään. Riehakkaassa tanssissa keskeistä oli naisrivistön korkealle kohoavat jalanheitot ja koristeellisen hameenhelman heiluttaminen niin, että alusvaatteet näkyivät. Kuuluisimpia 1800-luvun lopun can-can-tanssijoita oli Pariisin Moulin Rougessa esiintynyt Jane Avril, jonka Henri de Toulouse-Lautrec ikuisti maalauksiinsa. Tunnetuimpia can-can -sävellyksiä on Galop infernal (Helvetillinen galoppi) Jacques Offenbachin operetissa Orfeus Manalassa (1858). Can-can on läsnä myös baleteissa esim. Leonide Massinen Boutique fantasque (1919) ja Gaîté Parisienne (1938). Can-cania on nähty myös oopperoissa, opereteissa, elokuvissa sekä musikaaleissa.
  Lisätiedot ransk. cancan = juoru

  Erikieliset vastineet

  can-canenglanti (English)
  cancanruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  Craine&Mackrell2000

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Esittävät taiteet:can-can. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:can-can.)