Biotekniikka:genomiikka

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

genomiikka

genomiikka
Definition tutkimushaara joka kattaa genomin eli eliön DNA-sekvenssin selvittämisen sekä koko genomin toiminnan ja rakenteen analysoimisen
Explanation Genomiikkaan kuuluu DNA-sekvenssin selvittämisen lisäksi myös proteiinien kolmiulotteisten rakenteiden tietokonemallinnus genomisekvenssin ja kokeellisten menetelmien avulla, sekä geenien ja niiden ohjeen mukaan tuotettujen proteiinien, ja proteiinia koodaamattomien sekvenssialueiden toiminnan ja vuorovaikutusten tutkiminen soluissa. Genomiikka ja genomitieto muodostavat modernin lääketieteen kivijalan. Genomiikan ansiosta sairauksien geneettisiä taustoja on pystytty selvittämään, mikä on mahdollistanut hoitokeinojen kohdistamisen itse tautien aiheuttajiin, eikä vain sairauden oireiden lievittämiseen. Genomiikka tarvitsee tuekseen bioinformatiikan keinoja sekvenssitiedon hyödyntämiseksi, esim. riskigeenien ja tautien biomarkkereiden selvittämiseksi.

Equivalents

genomicsenglanti
genomikruotsi

Sources

Biosanasto2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.2.2021: Biotekniikka:genomiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biotekniikka:genomiikka.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →